Kupus je prava nutricionistička bomba koja obiluje vitaminima C i E, beta-karotenom, magnezijem, kalijem, kalcijem, željezom i drugim važnim elementima. Ova supernamirnica s protuupalnim djelovanjem jača imunitet tijela, poboljšava probavu te čisti jetru od toksina.

Kupus se smatra i dijetalnom namirnicom jer se u 100 grama te namirnice nalazi tek oko 25 kalorija. Ne čudi stoga što se preporučuje njezina konzumacija osobama koje pokušavaju smršavjeti ili održati određenu tjelesnu masu.

Da biste uživali u maksimumu njegovih hranjivih tvari, najbolje ga je jesti sirovog (u salatama) ili kratko prokuhanog. Naše bake od njega su kuhale krepka variva koja dobro zasićuju te griju u hladnim jesenskim i zimskim danima.

Sastojci za varivo:

  • 400 grama svježeg kupusa
  • 3 krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 kobasice po želji
  • 1 luk
  • 3 žlice brašna
  • 1 litra pilećeg temeljca
  • biljno ulje za pirjanje
  • sol i papar po želji

Priprema variva od kupusa:

  1. U velikom loncu zagrijete nekoliko žlica biljnog ulja pa na njemu popržite kobasice narezane na kolutiće. Popržite ih sa svake strane nekoliko minuta dok ne dobiju lijepu tamnosmeđu boju.
  2. Izvadite kobasice iz lonca i stavite sa strane. Na preostaloj masnoći propirjajte sitno nasjeckan luk.
  3. Ubacite očišćenu i narezanu mrkvu na kolutiće. Sve dobro promiješajte i pirjajte nekoliko minuta.
  4. Dodajte brašno, dobro promiješajte i zalijte pilećim temeljcem.
  5. U lonac dodajte očišćen krumpir nasjeckan na sitnije komade i pustite da se kuha dvadesetak minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja.
  6. Pred kraj kuhanja u lonac vratite popržene komadiće kobasica i kupus narezan na tanke trakice i termički obrađujte sve zajedno još otprilike pet minuta. Posolite i popaprite po želji.
  7. Polužite s kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!

Inspirirajte se i ostalim receptima za variva: 

Varivo od leće Ručak za 20-ak kuna: Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja Varivo od leće Recept za brzo i jednostavno varivo s lećom koje će okrijepiti dušu i tijelo Slika nije dostupna Brzi ručak: Recept za fino varivo koje puca od proteina Varivo od slanutka Zasitno i jeftino varivo puno proteina u koje ne ide ni komadić mesa

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju