Jedna od funkcija na starijim usisavačima je plastična tipka koja se nalazi na sredini crijeva i može se povući naprijed-nazad. Mnogi se pitaju čemu ona služi i kako je pravilno koristiti, a u nastavku vam donosimo objašnjenje.

Plastična tipka zapravo je ventil za regulaciju zraka, a služi kako bi nam omogućila reguliranje snage usisavanja.

Kad je zatvorena, usisavač radi punom snagom jer sav zrak prolazi kroz usisnu četku. S druge strane, kad je otvorena, dio zraka ulazi kroz otvor na crijevu. Time se smanjuje snaga usisavanja jer zrak tada cirkulira kroz crijevo, a ne kroz podni nastavak ili četku.

Neke površine, poput zavjesa, tepiha s dugim vlaknima ili tapeciranog namještaja, mogu biti preosjetljive za snažno usisavanje. Ako usisivač koristi punu snagu, može zalijepiti crijevo ili četku na površinu, što otežava čišćenje ili čak može oštetiti materijal. Otvaranjem ventila protok zraka djelomično se preusmjerava kroz crijevo, što smanjuje snagu usisa i omogućava lakše čišćenje osjetljivih predmeta.

Kako koristiti ventil?

Vjerojatno vam se, barem jednom, dogodilo da ne možete dobro usisati prljavštinu s tepiha jer se on pomiče skupa s usisavačem. Pokušali ste ga pridržati nogom, zaglaviti stolcem i slično, ali svejedno ste se namučili. U tom slučaju samo treba otvoriti ventil i posao ćete obaviti puno lakše.

Sličan problem događa se i na glatkim površinama jer se četka može zalijepiti za pod od prevelike usisne snage, tada također treba smanjiti usisnu snagu tako što ćete otvoriti ventil.

Ventil držite zatvoren za dubinsko čišćenje tvrdih, teških i stabilnih predmeta, a za osjetljive predmete, glatke površine i lagane tepihe otvorite ventil.

Provjerite kojih to pet velikih grešaka radimo kad usisavamo, a provjerite i trik koji pomaže da ne usisavamo izgubljene sitnice. 

U nastavku možete pronaći još korisnih trikova za dom. 

Jednom namirnicom spriječite stvaranje leda u zamrzivaču, imate je sigurno Aluminijska folija i poznati pomagač iz kuhinje pomažu da se riješite hrđe Potrebna je samo jedna stvar iz kuhinje kako biste brzo popravili patentni zatvarač Trik kako da se cvijeće "samo zalijeva" kad nikog nema doma Dogodi li vam se nekad da se folija ne može odmotati? Evo što tada učiniti "Ma tko bi se ovog dosjetio": Genijalan trik za lakše postavljanje plahte na madrac Treba samo jedna sitnica koju imamo doma: Trik kako iscijediti vodu iz lonca bez cjediljke Mrlje s kauča nestat će u tren oka pomoću tekućine koju svi imamo doma Trik za eliminiranje 99 posto bakterija u spužvici za pranje suđa