Sorti predivnih ruža doista je mnogo, teško je odabrati svojeg favorita. Raznolikost boje ono je čime nas uvijek očaraju, a jednako je bitan i njihov čaroban i opojan miris, ako ne i bitniji.

Galerija

Upravo su zbog mirisa ruže toliko posebne i omiljene pa ako želite svoj vrt ili vazu ispuniti najljepšim cvjetnim aromama uz najdivnije boje, ovih će deset sorti zasigurno biti najbolji izbor.

Posadite ih na svoju terasu ili vrt ili pak birajte bukete koje krase ove ljepotice jer će osvojiti sva vaša osjetila i u trenu vas oraspoložiti kad god ih pogledate i pomirišite.

Bourbon

Ove predivne ruže nastale su križanjem kineske s jesenskom bugarskom ružom te se dijele u dvije skupine: penjačice koje bujno rastu i gotovo su bez trnja i nešto trnovitije grmove. Cvjetovi su veliki i izrazito mirisni, a nakon prvog cvjetanja cvatu još barem jednom ako ne i više puta.

Bourbon ruža Foto: Living4media

Double Delight

Ističe se svojim prekrasnim dvostrukim cvjetovima s upečatljivom kombinacijom boja i jakim, ali ugodnim mirisom. Njezini su cvjetovi bogate, kremasto bijele boje s rubovima boje jagode što je čini tako posebnom i unikatnom.

Double Delight ruža Foto: Living4media

Fragrant Plum

Kao što i njeno ime sugerira, ova je ruža bogatog i posebnog voćnog mirisa. Cvjetovi joj variraju od boje lavande do tamnije ljubičaste. Boja latica posvjetljuje joj na toplini, dok joj je oblik najljepši na nešto nižim temperaturama.

Fragrant Plum ruža Foto: Getty Images

Heritage

Ove ružičaste ljepotice nježnog izgleda mirišu vrlo lijepo, njihove mirisne note podsjećaju na limun, ali u slatkastijem izdanju. Vrlo su izdržljive i rastu u grmovima.

Heritage ruža Foto: Living4media

Autumn Damask

Miris im je sladak i intentivan, ali vrlo ugodan, zbog čega se vrlo često koriste u parfemskoj industriji. Kao najstarija europska ruža koja pouzdano ponavlja svoje cvjetanje, obilno cvjeta u proljeće i ima raskošne cvjetove i tijekom ljeta i jeseni.

Autumn Damask ruža Foto: Shutterstock

New Dawn

Stvara divne grozdove srednje velikih, srebrnastih nježno ružičastih cvjetova, čija boja postaje dublja prema središtu. Miris joj je vrlo izražen, slatkast, ali svjež.

New Dawn ruža Foto: Living4media

Gertrude Jekyll

Prekrasni ružičasti cvjetovi bogatog su mirisa, točno onakvog kakvim zamišljate klasičan miris ruže. Lako se uzgaja i veoma je otporna na bolesti, a njezine latice kompleksnog oblika i rasporeda izgledaju doista veličanstveno.

Gertrude Jekyll ruža Foto: Living4media

Eveline

Ruža snažnog voćnog mirisa ima posebno velike i atraktivne cvjetove, a latice su joj lijepo raspoređene. Boja je najčešće nježna boja marelice, ponekad u kombinaciji s nježno ružičastom.

Eveline ruža Foto: Getty Images

Jubilee Celebration

Veliki, kupolasti, koraljno-ružičasti cvjetovi intenzivnog su i neodoljivog voćnog mirisa s notama svježeg limuna i maline.

Junliee Celebration ruža Foto: Living4media

Madame A. Meilland

Odlikuje se slatkim mirisom s notama čaja i voća, a cvjeta neprekidno tijekom cijele sezone do prvih mrazeva.

Madame A. Meilland ruža Foto: Getty Images

Zauvijek omiljeni: 10 parfema koje ćete obožavati ako volite miris ruže

Ružičnjak kao iz bajke: Četiri savjeta kako na balkonu stvoriti carstvo ruža