Guccio Gucci rodio se 26. ožujka 1881. u Firenci. Na 143. godišnjicu rođenja slavnog talijanskog dizajnera prisjetili smo se početaka jednog od najpopularnijih talijanskih modnih brendova svih vremena

Galerija


Guccio Gucci
rodio se 26. ožujka 1881. u Firenci u Italiji u vrlo skromnoj obitelji. Iako mu je otac bio kožar, mladi se Guccio nije želio baviti tim poslom. Naprotiv, kao mladić otputovao je u London i Pariz gdje se prehranjivao radeći kao perač posuđa, konobar, a kasnije i recepcionar.

Najvažniju poslovnu poziciju obnašao je u prestižnom londonskom hotelu Savoy, gdje je upravljao električnim dizalom.

Na početku 20. stoljeća taj je hotel bio jedan od najmondenijih europskih smještaja, a u njegovu dizalu vozile su se mnoge slavne osobe, od slikara Claudea Moneta preko Marilyn Monroe do Winstona Churchilla

Guccio je opažao stil slavnih i stjecao važne poslovne kontakte. Dvadesetih godina prošlog stojeća vraća se u Toskanu i počinje iznova. Sa svojom ušteđevinom 1921. osniva modnu kuću Gucci u svojem rodnom gradu, no ona će se tada sastojati tek od jedne obrtničke radionice u kojoj će zapošljavati samo najbolje zanatlije.

Isprva se Guccio specijalizirao za izradu luksuznih putnih torbi i druge visokokvalitetne dodatke od kože za jahače kao što su sedla, a s vremenom je proširio svoju ponudu.

Godine 1932.kreirao mokasinu sa zlatnim kolutovima koja je s vremenom postala jedna od najpopularnijih cipela ravnih potplata u svijetu mode. Ovaj bezvremenski komad obuće unosi dašak elegancije u svaku modnu priču, pa ne čudi što su ga počeli kopirati mnogi. 

Mokasine s potpisom modne kući Gucci Foto: Internetska stranica proizvođača

Potkraj četrdesetih godina prošlog stoljeća Guccio Gucci postao je miljenik brojnih slavnih kada je smislio prvu Bamboo torbu, odnosno prepoznatljivu kožnatu torbu s ručkom od bambusa. Ostalo je, kako se kaže, povijest.

Planetarni uspjeh brend Gucci doživljava između 1994. i 2005. godine kada je mjesto kreativnog direktora obnašao američki dizajner Tom Ford.

Za vrijeme svoga života, do 1953. godine Gucci je bio isključivo brend dostupan u Italiji, odnosno u centrima mode kao što su Rim i Milano. Nakon njegove smrti kompaniju su preuzeli njegovi sinovi Aldo, Ugo, Vasco i Rodolfo, koji su proširili posao na New York, London i Pariz.

Torba Gucci Bamboo 1947 Foto: Profimedia


U njihovu asortimanu našla se i odjeća te sunčane naočale, a od 1964. godine počeli su stavljati prepoznatljivi GG logo na kreacije svoje tvrtke koje se i danas koriste.

Iako je tvrtka imala financijskih teškoća u sedamdesetim godinama prošlog desetljeća, dekadu kasnije počinje se oporavljati. Planetarni uspjeh doživjela je između 1994. i 2005., godine kada je mjesto kreativnog direktora Guccija obnašao američki dizajner Tom Ford.

Danas je riječ o jednoj od najprofitabilnijih talijanskih modnih kuća, koja je u vlasništvu korporacije Kering koja drži i druge luksuzne brendove kao što su Bottega Veneta, Saint Laurent, Alexander McQueen i Balenciaga.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte neka od najpopularnijih Guccijevih haljina s crvenog tepiha.
Jessica Chastain na Filmskom festivalu u Veneciji 2023. godine Foto: Profimedia

Christian Dior: Modni čarobnjak koji je ženama vratio ženstvenost Coco Chanel: Sedam "izuma" na kojima su joj žene zauvijek zahvalne Glamurozni Armani: Pet zlatnih modnih savjeta tvorca mode za crveni tepih