Guccio Gucci rodio se 26. ožujka 1881. u Firenci. Na 137. godišnjicu rođenja slavnog talijanskog dizajnera prisjetili smo se početaka jednog od najpopularnijih talijanskih modnih brendova svih vremena

Galerija Gucci haljine - 7 Gucci haljine - 6 Gucci haljine - 5 +7 Blake Lively na Canneskom filmskom festivalu 2015.
Guccio Gucci
rodio se 26. ožujka 1881. u Firenci u Italiji u vrlo skromnoj obitelji. Iako mu je otac bio kožar, mladi se Guccio nije želio baviti tim poslom. Naprotiv, kao mladić otputovao je u London i Pariz gdje se prehranjivao radeći kao perač posuđa, konobar, a kasnije i recepcionar.

Najvažniju poslovnu poziciju obnašao je u prestižnom londonskom hotelu Savoy, gdje je upravljao električnim dizalom. Na početku 20. stoljeća taj je hotel bio jedan od najmondenijih europskih smještaja, a u njegovu dizalu vozile su se mnoge slavne osobe, od slikara Claudea Moneta preko Marilyn Monroe do Winstona Churchilla. Gucci torbica Guccijeva torbica s ručkom od bambusa (Foto: gucci.com)
Guccio je opažao stil slavnih i stjecao važne poslovne kontakte. Dvadesetih godina prošlog stojeća vraća se u Toskanu i počinje iznova. Sa svojom ušteđevinom 1921. osniva modnu kuću Gucci u svojem rodnom gradu, no ona će se tada sastojati tek od jedne obrtničke radionice u kojoj će zapošljavati samo najbolje zanatlije.

Isprva se Guccio specijalizirao za izradu luksuznih putnih torbi i druge visokokvalitetne dodatke od kože za jahače kao što su sedla, a s vremenom je proširio svoju ponudu.

Godine 1932. kreirao je mokasinu sa zlatnim kolutovima koja je s vremenom postala jedna od najpopularnijih cipela ravnih potplata u svijetu mode. Ovaj bezvremenski komad obuće unosi dašak elegancije u svaku modnu priču, pa ne čudi što su ga počeli kopirati mnogi. Gucci haljine Amber Heard na Zlatnim Globusima 2016. (Foto: Profimedia.hr)
Potkraj četrdesetih godina prošlog stoljeća Guccio Gucci postao je miljenik brojnih slavnih dama kada je smislio prvu Bamboo torbu, odnosno prepoznatljivu kožnatu torbu s ručkom od bambusa. Ostalo je, kažu, povijest.

Planetarni uspjeh brend Gucci doživljava između 1994. i 2005. godine kada je mjesto kreativnog direktora obnašao američki dizajner Tom Ford.

Za vrijeme svoga života, do 1953. godine Gucci je bio isključivo brend dostupan u Italiji, odnosno u centrima mode kao što su Rim i Milano. Nakon njegove smrti kompaniju su preuzeli njegovi sinovi Aldo, Ugo, Vasco i Rodolfo, koji su proširili posao na New York, London i Pariz.

U njihovu asortimanu našla se i odjeća te sunčane naočale, a od 1964. godine počeli su stavljati prepoznatljivi GG logo na kreacije svoje tvrtke koje se i danas koriste.

Iako je tvrtka imala financijskih teškoća u sedamdesetim godinama prošlog desetljeća, dekadu kasnije počinje se oporavljati. Planetarni uspjeh doživjela je između 1994. i 2005., godine kada je mjesto kreativnog direktora Guccija obnašao američki dizajner Tom Ford.

Danas je riječ o jednoj od najprofitabilnijih talijanskih modnih kuća, koja je u vlasništvu korporacije Kering koja drži i druge luksuzne brendove kao što su Bottega Veneta, Saint Laurent, Alexander McQueen i Balenciaga.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte neka od najpopularnijih Guccijevih haljina s crvenog tepiha. Gucci haljine - 3 Lupita Nyong’o u Cannesu 2015. godine (Foto: Getty Images / AFP)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju