Guccio Gucci rodio se 26. ožujka 1881. u Firenci. Na 143. godišnjicu rođenja slavnog talijanskog dizajnera prisjetili smo se početaka jednog od najpopularnijih talijanskih modnih brendova svih vremena

Galerija Gucci torba Jennifer Lopez na Met Gali 2011. godine Jessica Chastain na Filmskom festivalu u Veneciji 2023. godine +6 Blake Lively na Met Gali 2014. godine
Guccio Gucci
rodio se 26. ožujka 1881. u Firenci u Italiji u vrlo skromnoj obitelji. Iako mu je otac bio kožar, mladi se Guccio nije želio baviti tim poslom. Naprotiv, kao mladić otputovao je u London i Pariz gdje se prehranjivao radeći kao perač posuđa, konobar, a kasnije i recepcionar.

Najvažniju poslovnu poziciju obnašao je u prestižnom londonskom hotelu Savoy, gdje je upravljao električnim dizalom.

Na početku 20. stoljeća taj je hotel bio jedan od najmondenijih europskih smještaja, a u njegovu dizalu vozile su se mnoge slavne osobe, od slikara Claudea Moneta preko Marilyn Monroe do Winstona Churchilla

Guccio je opažao stil slavnih i stjecao važne poslovne kontakte. Dvadesetih godina prošlog stojeća vraća se u Toskanu i počinje iznova. Sa svojom ušteđevinom 1921. osniva modnu kuću Gucci u svojem rodnom gradu, no ona će se tada sastojati tek od jedne obrtničke radionice u kojoj će zapošljavati samo najbolje zanatlije.

Isprva se Guccio specijalizirao za izradu luksuznih putnih torbi i druge visokokvalitetne dodatke od kože za jahače kao što su sedla, a s vremenom je proširio svoju ponudu.

Godine 1932.kreirao mokasinu sa zlatnim kolutovima koja je s vremenom postala jedna od najpopularnijih cipela ravnih potplata u svijetu mode. Ovaj bezvremenski komad obuće unosi dašak elegancije u svaku modnu priču, pa ne čudi što su ga počeli kopirati mnogi. 

Mokasine s potpisom modne kući Gucci Mokasine s potpisom modne kući Gucci (Foto: Internetska stranica proizvođača)

Potkraj četrdesetih godina prošlog stoljeća Guccio Gucci postao je miljenik brojnih slavnih kada je smislio prvu Bamboo torbu, odnosno prepoznatljivu kožnatu torbu s ručkom od bambusa. Ostalo je, kako se kaže, povijest.

Planetarni uspjeh brend Gucci doživljava između 1994. i 2005. godine kada je mjesto kreativnog direktora obnašao američki dizajner Tom Ford.

Za vrijeme svoga života, do 1953. godine Gucci je bio isključivo brend dostupan u Italiji, odnosno u centrima mode kao što su Rim i Milano. Nakon njegove smrti kompaniju su preuzeli njegovi sinovi Aldo, Ugo, Vasco i Rodolfo, koji su proširili posao na New York, London i Pariz.

Torba Gucci Bamboo 1947 Slavne Guccijeve mokasinke i danas su vrlo traženi komad (Foto: Profimedia)

U njihovu asortimanu našla se i odjeća te sunčane naočale, a od 1964. godine počeli su stavljati prepoznatljivi GG logo na kreacije svoje tvrtke koje se i danas koriste.

Iako je tvrtka imala financijskih teškoća u sedamdesetim godinama prošlog desetljeća, dekadu kasnije počinje se oporavljati. Planetarni uspjeh doživjela je između 1994. i 2005., godine kada je mjesto kreativnog direktora Guccija obnašao američki dizajner Tom Ford.

Danas je riječ o jednoj od najprofitabilnijih talijanskih modnih kuća, koja je u vlasništvu korporacije Kering koja drži i druge luksuzne brendove kao što su Bottega Veneta, Saint Laurent, Alexander McQueen i Balenciaga.

Zavirite u našu fotogaleriju i pogledajte neka od najpopularnijih Guccijevih haljina s crvenog tepiha. Jessica Chastain na Filmskom festivalu u Veneciji 2023. godine Jessica Chastain na Filmskom festivalu u Veneciji 2023. godine (Foto: Profimedia)

Christian Dior - 1 Christian Dior: Modni čarobnjak koji je ženama vratio ženstvenost Chanel - 6 Coco Chanel: Sedam "izuma" na kojima su joj žene zauvijek zahvalne Cate Blanchett Glamurozni Armani: Pet zlatnih modnih savjeta tvorca mode za crveni tepih

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju