Kada bismo vas upitali što je zajedničko Tomu Fordu, Pierpaolu Piccioliju, Kimu Jonesu, Danielu Roseberryju, Stelli McCartney i Olivieru Rousteingu, vjerojatno biste odgovorili profesija - i bili biste u pravu.

Galerija

Osim uspješne dizajnerske karijere, zajedničko im je još jedno, nekima bezvezno i nebitno, a mnogima indikativno - horoskopski znak.

Svi su rođeni u znaku djevice, na čelu s Tomom Fordom, kojeg većina smatra najpoznatijom djevicom u modnoj industriji, savršenim predstavnikom ovog kompliciranog znaka koji najviše nervira ostatak ekipe u zodijaku.

Tom Ford Foto: Profimedia

Tom uvijek naglašava da je on tipična djevica, gotovo stereotipna i da potvrđuje sve predrasude o njihovim (ne)slavnim perfekcionističkim težnjama. Ima i objašnjenje za velik broj djevica u modi.

Tom Ford, proljeće/ljeto 2018. Foto: Profimedia

Možda je stvar u pozornosti koju posvećujemo detaljima i opsjednutosti savršenstvom koja nas često čini nesretnima jer nikad ništa nije savršeno, a ako i je savršeno, savršeno je samo na sekundu, rekao je Tom Ford i u jednoj rečenici sažeo turbulentni unutarnji svijet svake klasične djevice.

Svjestan težine konstantne potrebe za nedostižnim savršenstvom, jednom se našalio zaključivši kako bi svijet bio zastrašujuće mjesto da njime upravljaju samo djevice.

Stella McCartney, jesen/zima 2023./2024. Foto: Profimedia

S tim bi se sigurno složila i njegova bliska prijateljica Stella McCartney. Na pitanje kako se nosi s brojem kolekcija koje svake godine mora proizvesti, Stella je imala očekivan odgovor: Djevica sam, ja sam organizirana djevojka.

Karl Lagerfeld za Chanel, proljeće/ljeto 1994. Foto: Afp

I Karl Lagerfeld rođen je u znaku djevice. Iako je njegova (po nekima često rubno kičasta) estetika bila daleko od onoga što očekujemo od tipične djevice, Karl je emotivno bio jedan klasičan primjerak ovog znaka, a sklonost šokantnim izjavama astrolozi pripisuju Mjesecu u znaku blizanca.

Sretna si što su ti djeca jako lijepa. Bilo bi teško imati ružnu kćer, ispalio je Karl u razgovoru s Carine Roitfeld, još jednom djevicom u svijetu mode.

Pierpaolo Piccioli za Valentino, jesen/zima 2024./2025. Foto: Profimedia

Nakon više od 20 godina u modnoj kući Valentino Pierpaolo Piccioli u ožujku 2024. oprostio se od talijanskog giganta i među posljednjim kolekcijama predstavio pravu poslasticu za djevice. Kolekcija Le Noir njegova je oda neutralnoj crnoj boji i demonstrira moć dobrih krojeva, a upravo je takva idealna kombinacija većine djevica, neutralna i savršeno krojena.

Pierpaolo Piccioli za Valentino, jesen/zima 2024./2025. Foto: Profimedia

Znate li da danas nosimo balonere zahvaljujući jednoj djevici? Thomas Burberry rođen je 27. kolovoza 1835. godine, a 44 godine kasnije izumio je gabarden, lagani vodootporni materijal koji je pokrenuo malu revoluciju u proizvodnji vanjske odjeće. Početkom 20. stoljeća od gabardena je napravio prvi baloner, odjevni komad koji se i dalje smatra klasikom nad klasicima i nalazi se u ormaru većine žena.

Burberry, proljeće/ljeto 2019. Foto: Afp

Legendarna Elsa Schiaparelli rođena je u znaku djevice, baš kao i Daniel Roseberry, trenutačni kreativni direktor modne kuće Schiaparelli, kojem se svijet mode klanja nakon svake predstavljene kolekcije.

Daniel Roseberry za Schiaparelli, proljeće/ljeto 2024. Foto: Profimedia

Kreativni direktor Diorovih muških kolekcija je Kim Jones, rođen 11. rujna. Jones je 2020. preuzeo i žensku modu u Fendiju te u svakoj dosad prikazanoj kolekciji isporučio kombinacije od kojih djevicama zatitra srce.

Zavirite u galeriju i razgledajte fantastične kreacije najpoznatijih djevica u svijetu mode.

Kim Jones za Fendi, jesen/zima 2024./2025. Foto: Profimedia

Jesenski hit u najavi: Zbog ove boje jedva čekamo da ljeto završi

Klasik nad klasicima: Najpoznatiji baloner na svijetu mnogi bi voljeli vidjeti u svom ormaru