Nedavno sam usred tjedna otišla na jednodnevni izlet u susjednu nam Sloveniju. I svega taj jedan dan, prepun novih doživljaja, zabave, razgovora i uživanja u hrani bio je dovoljan da mi napuni baterije te da me izvuče iz nimalo lijepog mentalnog mjesta na kojem sam bila mjesecima.

Štoviše, brojna su istraživanja koja su tijekom godina pokazala da i kratki odlazak na put smanjuje razinu kortizola, hormona stresa, ali u nastavku donosimo još nekoliko dobrobiti jednodnevnog izleta koje sam i sama iskusila.

1. Izleti u prirodu mogu nam pomoći da duže živimo

Moj jednodnevni izlet odvijao se oko ranča alpaka i Pohorja, pa sam se nakon stalnog rada na računalu uistinu veselila maknuti se od ekrana te upijati sve mirise, boje i okuse prirode. Upravo je takvo okruženje idealno za održavanje pluća u vrhunskoj formi.

Istraživanje iz 2019. objavljeno u časopisu Nature iznijelo je podatke da sve veći broj dokaza ukazuje na to da je veća izloženost prirodnim okruženjima kao što su parkovi, šume i plaže povezana s boljim fizičkim zdravljem i dobrobiti.

Jednodnevni izlet može vam napuniti baterije Foto: Privatna arhiva

Znanstvenici su dodali da je život u zelenijim urbanim područjima povezan s nižim vjerojatnostima kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, dijabetesa, hospitalizacije zbog astme i psihičkih tegoba.

To se može postići i ako živite u gradu pa barem jednom mjesečno „pobjegnete“ u obližnju šumu ili park, ako već nije prilika za cjelodnevni izlet.

2. Izlet može povećati produktivnost i učiniti vas boljim zaposlenikom

Odlazak na odmor, pa makar i vrlo kratak, može biti najbolja stvar za vas ako osjećate kao da ste u profesionalnoj kolotečini.

Izloženost prirodi povezana je s boljim općim zdravstvenim stanjem.

Ako smo čitavo vrijeme pod pritiskom, prije ili kasnije će doći do pucanja, a tada ni sebi ni poslodavcu ne možemo ponuditi ništa. I da, hrvatskim Zakonom o radu svaki zaposlenik ima pravo na određeni broj slobodnih dana, no što uistinu radite tih dana? Jeste li stalno dostupni, uz mobitel ili laptop, „skoknete“ li do ureda da vidite ako nekome nešto treba ili se zaista odmarate?

Neovisno o budžetu, svi možemo makar na jedan dan u šumu. To je besplatno.

3. Upoznavanje novih krajeva može vas učiniti kreativnijima

Prema Adamu Galinskom, profesoru na Columbia Business School, ako vam je potreban kreativni poticaj, sve što trebate učiniti je otići na kratko putovanje.

U svom istraživanju, koje je objavila Američka psihološka udruga, Galinsky i njegovi istraživački partneri pokazuju da oni koji su proveli dosta vremena izvan svog mjesta prebivališta imaju veće kreativne tendencije od onih koji to ne čine.

Jednodnevni izlet može vam napuniti baterije Foto: Privatna arhiva

Zašto? Zato jer vas putovanje izlaže novih idejama i novim iskustvima. Primjerice, ja sam se na spomenutom izletu prvi put susrela s alpakama i hranila ih, od voditelja ranča čula sve što se moglo o njima, tijekom razgovora u autu pobliže sam upoznala suputnika, nasumično smo istraživali mala mjesta na povratku kući, a putem se dodatno razvila i ideja za jedan lik u jednoj od mojih narednih knjiga.

Ako vam treba inspiracija za odabir destinacije, pogledajte brojne prijedloge za izlet na portalu punkufer.hr.

Koliba u osami o kojoj pjevaju šume možda je i najljepša od svih u Mrkoplju

Romantična špilja u Mađarskoj u kojoj se posjetitelji mogu ugrijati kad temperature padnu