Teško je zamisliti jesensku kuhinju bez opojnih mirisa i okusa sočnih bundeva. One su vrlo fleksibilna namirnica koje se može iskoristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Mi vam donosimo recept za neodoljivi cheesecake s pireom od pečenih bundeva.

Ako uspijete pronaći već gotov pire od bundeve u staklenki ili konzervi – za ovaj recept trebat će vam nešto kraće vremena. Ako ne možete, ne brinite. Pire se vrlo lako priprema od pečene bundeve.

Dovoljno je svježu bundevu prepoloviti, ukloniti koštice, a površinu ploda ispikati nožem na nekoliko mjesta. Bundevu potom stavite na lim za pečenje te u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva te pecite od pola sata do sat vremena – sve dok „meso“ bundeve ne omekša.

Pečena bundeva lagano će se odvojiti od kore – vilicom zdrobite mekani plod u pire i upotrijebite u receptu.

Za podlogu ovoga cheesecakea iskoristite omiljene čajne keksiće – upotrijebite možete one s okusom vanilije, kakaa, pa čak i od đumbira.

Recept za cheesecake s bundevom:

Sastojci za podlogu:

  • 150 g smrvljenih čajnih keksa po želji
  • 75 g rastopljenog maslaca

Sastojci za kremu:

  • 450 g sirnog namaza (sa sobne temperature)
  • 400 g pirea od bundeve
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 130 g šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica cimeta u prahu
  • ½ čajne žličice muškatnog oraščića u prahu

Priprema cheesecakea od bundeve:

  1. Pripremite podlogu: čajne kekse sameljite u prah i pomiješajte s rastopljenim maslacem. Trebali biste dobiti smjesu nalik na mokar pijesak. Dobivenu smjesu utisnite u kalup promjera 20 centimetara koji ste prethodno malo namastili ili obložili papirom za pečenje.
  2. Mikserom istucite vrhnje u šlag. Stavite sa strane.
  3. U drugoj zdjeli izmiksajte sirni namaz sa šećerom dok ne dobijte laganu jednoličnu kremu.
  4. Dodajte pire od bundeva, cimet u prahu, muškatni oraščić i ekstrakt vanilije i nastavite miksati dok se sastojci ne sljube.
  5. Ručno umiješajte šlag u kremu na bazi sira i bundeve.
  6. Dobivenu smjesu premažite preko podloge i stavite u hladnjak na barem četiri sata ili preko noći. Po želji tortu možete staviti i u ledenicu.
  7. Cheesecake s bundevom poslužite s nešto dodatnog šlaga.

Ako tražite ideje za kremaste kolače, torte, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Isprobajte i ove recepte za jesenske slastice:

Vjerujte nam da nema mekših palačinki od ovih s bundevom, donosimo i recept Koktel s okusom bundeve i džinom sladak je, mirisan i lagan Savršen spoj: Recept za sočne muffine s bundevom i čokoladom Tiramisu s kestenom: Isprobajte jesensku verziju omiljenog kremastog deserta Bolji od čokoladnog? Recept za namaz od kestena koji nestaje iz teglice munjevitom brzinom Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo Recept je hit: Za brzi kolač od jabuka s jednim jajetom ne treba vam ni pećnica

 

Dobar tek!