Od lipnja do rujna odvija se glavnina cvatnje oleandra, biljke koja svojom ljepotom i specifičnim izgledom unosi dašak Mediterana gdje god je posadili. Upravo nas ljeti najviše očarava te je i svojevrstan sinonim za najtoplije godišnje doba.

Galerija

Podrijetlom s mediteranskog područja i jugozapadne Azije, oleandar je zimzelena vrsta koja može dosegnuti do tri metra, tamnozelenih listova i ukrasnih, nježnih cvjetova.

Najveća je vrijednost toga grma bujna i duga cvatnja koja se proteže tijekom cijelog ljeta pa sve do jeseni. Cvjetovi, skupljeni u cvatove, mogu biti jednostavni ili puni, u različitim nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i purpurne boje.

Cvjetovi su, osim toga, kod velikog broja kultivara mirisni. Miris cvijeta oleandra lagan je, ali opojan.

Oleander Foto: Living4media

Oleandar je neizostavan ukras mnogih balkona u ljetnim mjesecima, a prije dolaska zime unosi se u kuću, gdje prezimljuje u prostorijama zaštićenima od smrzavanja.

Koristi se za sadnju u skupinama (često kao vizualna barijera), kao slobodnorastuća živica, samostojeći grm, odnosno kao akcent u prostoru. Sadi se i u veće uzgojne posude.

Svi su dijelovi oleandra, a ponajviše kora i lišće, otrovni, i to svježi, ali i sušeni te kuhani, i to i za ljude i za životinje. Naročito su ugrožena skupina djeca koja u igri mogu probati oleandar, za njih je već jedan konzumirani list smrtonosan. Na sreću, oleandar ima gorak okus, što ih može odbiti.

Oleander Foto: Shutterstock

Oleandar je otporan na zagađenje, podnosi udare vjetra, ali i posolicu pa se često sadi u mediteranskim gradovima. Osim toga, pokazuje dobru otpornost na vrućinu i na izravno sunce te se može saditi u područjima s velikom refleksijom svijetla.

Kako bi oleandar svojim bujnim grmom i mediteranskom ljepotom izazivao divljenje i uljepšavao svaki prostor, dobro je slijediti iduća tri savjeta za uzgoj te očaravajuće biljke.

1. Oleandar se sadi u proljeće

u ilovasto, dobro drenirano tlo, na osunčani položaj. Ako se sadi u posude, one moraju biti dovoljno duboke da oleandar može razviti korijen. Kako bi održao lijep, grmolik oblik biljke, preporučuje ga se nakon cvatnje orezati, prikraćujući prošlogodišnji rast biljke.

Oleander Foto: Shutterstock

2. Oleandri vole mnogo vode

Što se može vidjeti i po latinskom imenu roda Nerium, što dolazi od grčke riječi nerion, a označava vodu, vlagu. I na svome prirodnom staništu oleandri dolaze u vlažnim dolinama te duž riječnih nasipa. Međutim, oleandri mogu podnijeti i sušu. Kod zalijevanja biljaka u posudama treba osigurati dovoljno vlage od proljeća do jeseni, a zimi tlo treba održavati gotovo suhim.

Oleander Foto: Living4media

3. Oleandar se najjednostavnije razmnožava reznicama 

Tako da se uzmu vršni ili postrani izboji koji ne nose cvatove (oko 20 do 25 cm) i koji su malo odrvenjeli pri bazi, uklone se listovi na donjem dijelu izboja i stave u staklenku s vodom (u koju je dobro staviti nekoliko komada drvenog ugljena).

10 fotografija koje pokazuju kako gladiola uljepša cijelu prostoriju

Biljka će nakon otprilike mjesec dana razviti veći broj korjenčića, nakon čega se može zasaditi u tlo. Zbog sigurnosti najbolje bi bilo staviti u vodu nekoliko takvih reznica. Umjesto u vodu reznice se mogu staviti i izravno u posude napunjene supstratom.

TEKST PREUZET IZ MAGAZINA ZA CVIJEĆE, VRT I DOM "NAŠA FLORA"

Oleander Foto: Living4media

Doznali smo tajnu zbog koje je bugenvilija koja raste u Privlaci kod Zadra ovoga ljeta ljepša nego ikada