Ako ste oko Uskrsa ugledali raskošno ružičasto stablo koje se uzdiže čak i do 12 metara, vjerojatno ste se susreli s Judinim stablom. Judino drvo ili Judić, obično cvjeta od ožujka do svibnja i ponosno se ističe u proljetnom vrtu.

Galerija Judino drvo Judino drvo Judino drvo +4 Njegovi cvjetovi mogu se i jesti, a najbolje ih je brati za vrijeme oblačnih dana

Ovo vrtno stablo latinskog naziva Cercis siliquastrum posebno je po bogatim ružičastim cvjetovima koji se slažu u grozdove, a u narodu se još naziva i smarljika, smurljika, te stablo židovo.

Upravo zato što cvjeta oko Uskrsa, mnogi će njegovo ime povezati s Judom Iškariotskim.

Legenda kaže da je Juda, nakon što je izdao Isusa, svoj život okončao upravo na ovom stablu, a cvjetovi su zapravo suze koje su izrasle od srama, kad je stablo proplakalo zbog izdaje. Ipak, neki izvori govore kako ta legenda nije točna – nego svoj naziv duguje francuskom Arbre de Judee, što u prijevodu znači drvo iz Judeje.

Judino drvo Raskošni ružičasti i ljubičasti cvjetovi mijenjaju boju s obzirom na godišnje doba (Foto: Getty Images)

Mnogo se zanimljivosti veže uz ovo atraktivno stablo. Primjerice, judić je simbol Istambula. U Španjolskoj se pak naziva drvom ljubavi i ima baš jaku simboliku. Kad pogledamo njegovu raskoš možemo zaključiti - što su trešnje u Japanu, to je judić kod nas.

Judić pripada porodici mahunarki i glavna je zvijezda Mediterana, a nosi čak i posebnu simboliku. Njegovi srcoliki i životopisni cvjetovi simbol su otpornosti i ljepote te neraskidive veze između čovjeka i prirode.

Judino drvo Judić pripada porodici mahunarki i glavna je zvijezda Mediterana (Foto: Getty Images)

U Hrvatskoj ćemo ga najčešće pronaći u Primorju, ali dobro uspijeva u svim krajevima Lijepe naše, važno je samo da ga posadimo u dobro dehidrirano tlo.

Raskošni ružičasti i ljubičasti cvjetovi mijenjaju boju s obzirom na godišnje doba. Tijekom vegetacijskog razvoda poprime zelenu boju, a kad dođe jesen judić požuti.

Ako vas je impresioniralo ovo raskošno stablo, u nastavku možete pronaći nekoliko savjeta koji će vam pomoći da uspije i u vašem vrtu.

Judino drvo Njegovi cvjetovi mogu se i jesti, a najbolje ih je brati za vrijeme oblačnih dana (Foto: Getty Images)

  • Tijekom travnja i svibnja odvija se berba cvjetova – i to u jutarnjim satima, tijekom oblačnih dana. Cvjetovi se mogu koristiti u medicini, a u određenoj mjeri su i jestivi.
  • Judino drvo dobro podnosi i minuse, a izdržat će čak i na minus 15 stupnjeva. Ipak, svoj puni sjaj doživjet će u krajevima gdje su zime blage, a ljeta vruća. Ne voli baš direktnu sunčevu svjetlost – više preferira polusjenovito područje.
  • Najbolje ga je posaditi u proljeće i jesen, odnosno u toplo tlo, a najdraže društvo mu je jorgovan.
  • Poželjno je osigurati prihranu željezom.
  • Osim u vrtu, dobro ga je posaditi u stakleniku, a mlada drvca mogu se posaditi i u posudama.
  • Judino drvo ne voli puno zalijevanja, posebno ako raste u kišnim područjima. Tek kada su velike suše, treba ga zalijevati – i to rano ujutro i kasno navečer.

15 dvorišta u kojima bi se ljubitelji jorgovana osjećali kao u sedmom nebu Jorgovani Jorgovani Jorgovani +11 Jorgovani Najljepše dvorište u okolici Ludbrega za koje je zaslužna ogromna ljubav prema cvijeću Medicinska sestra Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 8 Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 3 Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 17 +13 Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 15

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju