U katoličkom je kalendaru 18. listopada upisano ime Luka, stoga sve osobe koje nose najpopularnije muško ime u Hrvatskoj danas slave imendan. U nastavku provjerite koje je podrijetlo imena Luka i kakve su osobe koje ga nose.

Da današnji dan slavimo spomendan na svetog Luku, kršćanskog sveca i evanđelista koji je zaštitnik umjetnika i liječnika.

Nedavno smo u našem članku izdvojili najljepša muška imena, a u anketi je uvjerljivo pobijedilo baš ovo lijepo ime koje nikako ne gubi svoju popularnost.

Ime Luka vrlo je popularno među roditeljima u Hrvatskoj. To je ime već nekoliko godina najpopularnije ime za dječake. Od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine ime Luka dobilo je 650 dječaka.

Luka je muško ime grčkog podrijetla koje dolazi od riječi lux, što znači svjetlost, sjaj, oganj, život.

Svako ime sa sobom nosi i određenu numerološku vrijednost, a broj svih Luka jest tri. Osobe s ovim brojem u svome imenu su hrabre, dobre i vrlo ambiciozne, stoga lako postižu ciljeve u životu, ali bez obzira na uspjeh, uvijek su prizemljeni i spremni pomoći.

Najpopularnija osoba s ovim imenom u Hrvatskoj zasigurno je kapetan Luka Modrić, koji je više puta pokazao veliko srce, a mi smo se u to uvjerili kad je odlučio upoznati dječaka Jana koji se suočio s vršnjačkim nasiljem.

Kakve su osobe koje nose ime Margareta? Brižne, odane i pristojne: Kakve su osobe koje nose ime Bruna? Kakve su osobe koje nose ime Svjetlana? Kakve su osobe koje nose ime Anđelka? Kakve su osobe koje nose ime Gabrijela? Kakve su osobe koje nose ime Zlata? Kakve su osobe koje nose ime Željka?

Sretan imendan!