Na prvi pogled ovaj kolač izgleda poput zagrebačkih kremšnita, ali kremaste kocke koje upravo gledate na ekranu nemaju mnogo veze s njima.
Marko Strižak na svojem YouTube kanalu How 2 Bake It podijelio je recept za vrlo jednostavan kolač koji se priprema od griza.
Da biste ga pripremili, ne morate paliti pećnicu – dovoljno je griz skuhati na štednjaku, ohladiti ga i pomiješati s maslacem, a potom premazati preko petit keksa koje ste prethodno kratko umočili u mlijeko.
Kolač potom ukrasite šlagom i pospete čokolade u prahu. I to je to! Tako jednostavno, fino i lako.
Sastojci za kremaste griz-kocke:
- 1 l mlijeka
- 300 ml vrhnja za šlag
- 200 g maslaca sa sobne temperature
- 180 g griza
- 150 g šećera
- 10-ak petit keksa
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- čokolada u prahu po želji za posipanje
Priprema kremastih griz kocki:
- U lonac stavite jedno jaje i šećer te dobro promiješajte pjenjačom. Dodajte i griz i sve zajedno pomiješajte.
- Jednu litru mlijeka postupno dodajte u smjesu i miješajte pjenjačom dok se svi sastojci ne pomiješaju i dok se ne riješite grudica.
- Lonac s kremom stavite na štednjak na laganu temperaturu i kuhajte uz često miješanje sve dok se smjesa ne zgusne. Tada isključite štednjak.
- U kremu umiješajte ekstrakt vanilije i pustite da se dobro ohladi do kraja.
- Izmiksajte maslac sobne temperature.
- Izmiksajte i ohlađeni kuhani griz.
- Postupno dodajte kremu od griza u izmiksani maslac dok ne dobijete finu glatku kremu.
- U pravokutni kalup za pečenje kolača veličine 20 x 30 centimetara posložite red petit keksa, koje ste prethodno kratko umočili u obično mlijeko.
- Preko keksa premažite kremu od griza, mlijeka i maslaca.
- Vrhnje mikserom pretvorite u šlag i premažite preko kreme, a na kraju pospite malo čokolade u prahu.
- Tako pripremljen kolač stavite u hladnjak da se ohladi i stisne, a potom ga narežite na kocke i poslužite. Dobar tek!
U nastavku teksta pogledajte Markov postupak za pripremu ovih kremastih kocki od griza s YouTube kanala How 2 Bake It.
Još ideja za fine kolače potražite u nastavku teksta: