Rasol, poznat i kao sok od kiselog kupusa, stoljećima je cijenjen zbog svojih zdravstvenih prednosti. Taj napitak bogat je probioticima, vitaminima i mineralima, što ga čini korisnim za naše zdravlje.

 

 Zašto je rasol tako zdrav?

  • Poboljšava zdravlje crijeva: Rasol sadrži korisne bakterije koje podržavaju ravnotežu crijevne flore, poboljšavaju probavu i jačaju imunosni sustav.
  • Protuupalna svojstva: Antioksidansi prisutni u rasolu pomažu u smanjenju upala u tijelu, što može smanjiti rizik od kroničnih bolesti.
  • Regulacija imunosnog sustava: Redovita konzumacija rasola može poboljšati imunosnu funkciju i pomoći tijelu u borbi protiv infekcija.

Preporučena dnevna doza rasola

Iako ne postoji univerzalna preporuka, mnogi stručnjaci savjetuju umjerenu konzumaciju rasola. Početnicima se preporučuje započeti s malim količinama, poput jedne žlice dnevno, kako bi se tijelo prilagodilo. Postupno se doza može povećati na 100 do 200 ml dnevno, odnosno do jedne čaše rasola dnevno.

Važno je napomenuti da rasol sadrži visok udio natrija, stoga osobe s hipertenzijom i one koje paze na unos soli trebaju biti oprezne i konzultirati se s liječnikom prije redovite konzumacije.

Savjeti za konzumaciju

  • Postupno povećavajte unos: Započnite s malim količinama kako biste omogućili tijelu prilagodbu na probiotike.
  • Birajte nepasterizirani rasol: Nepasterizirani rasol sadrži živuće probiotičke kulture koje pružaju najviše zdravstvenih koristi.
  • Pazite na unos soli: Ako pratite unos natrija, razmotrite razrjeđivanje rasola vodom ili konzumaciju manjih količina.

Uključivanje rasola u svakodnevnu prehranu može donijeti brojne zdravstvene prednosti. Kao i kod svakog dodatka prehrani, umjerenost je ključna, a konzultacija s medicinskim stručnjakom može osigurati da je prikladan za vaše individualne zdravstvene potrebe.

Rasol od kiselog kupusa Foto: Shutterstock

Pročitajte koje su još dobrobiti rasola za naše zdravlje.

Kiseljenje zelja: Bakin recept u četiri koraka koji sigurno uspijeva Jednostavan recept za kiseljenje krastavaca