Tjestenina alla carbonara talijanski je gastronomski klasik koji obuhvaća kuhanu tjesteninu u kremastom umaku od jaja, tvrdog ovčjeg sira i slanine od svinjskih obraza po imenu guancale.
Ako nemate puno vremena za pripremu ručka niti sve sastojke, možete napraviti jednostavniju verziju inspiriranu carbonarinim bogatim okusom i kremastim teksturom.
Najbolje od svega? Ova kremasta tjestenina priprema se za svega 20-ak minuta, i to u jednom loncu ili dubokoj tavi, pa ćete smanjiti i količinu suđa koje trebate oprati nakon ručka.
Sastojci za kremastu tjesteninu:
- 400 g špageta
- 125 ml vrhnja za kuhanje
- 60 g naribanog parmezana
- 7 kriška slanine
- 2-3 češnja češnjaka
- 2 velika jaja
- 1,2 l pilećeg temeljca
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema kremaste tjestenine u jednom loncu:
- Nasjeckajte slaninu na manje komade i stavite je pirjati u dublju tavu ili u lonac na umjerenu temperaturu. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok slanina ne postane hrskava. Izvadite slaninu sa strane.
- Na preostaloj masnoći kratko propirjajte nasjeckani češnjak.
- Podlijte češnjak s pilećim temeljcem i pustite da tekućina zavrije.
- U temeljac dodajte špagete. Povremeno promiješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila. Kuhajte tjesteninu oko osam do devet minuta, dok ne postane al dente.
- U međuvremenu izmućkajte jaje, vrhnje za kuhanje, naribani parmezan, sol i papar. Dobivenu smjesu prelijte preko al dente tjestenine i nastavite kuhati na laganoj temperaturi minutu-dvije, dok se sastojci ne sljube, a umak ne zgusne.
- Poslužite tjesteninu toplu s preprženim komadićima slanine i svježim peršinom.
Isprobajte i ove ideje za brzi ručak:
Dobar tek!