Tjestenina alla carbonara talijanski je gastronomski klasik koji obuhvaća kuhanu tjesteninu u kremastom umaku od jaja, tvrdog ovčjeg sira i slanine od svinjskih obraza po imenu guancale.

Ako nemate puno vremena za pripremu ručka niti sve sastojke, možete napraviti jednostavniju verziju inspiriranu carbonarinim bogatim okusom i kremastim teksturom.

Najbolje od svega? Ova kremasta tjestenina priprema se za svega 20-ak minuta, i to u jednom loncu ili dubokoj tavi, pa ćete smanjiti i količinu suđa koje trebate oprati nakon ručka.

Sastojci za kremastu tjesteninu:

  • 400 g špageta
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g naribanog parmezana
  • 7 kriška slanine
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 velika jaja
  • 1,2 l pilećeg temeljca
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema kremaste tjestenine u jednom loncu:

  1. Nasjeckajte slaninu na manje komade i stavite je pirjati u dublju tavu ili u lonac na umjerenu temperaturu. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok slanina ne postane hrskava. Izvadite slaninu sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći kratko propirjajte nasjeckani češnjak.
  3. Podlijte češnjak s pilećim temeljcem i pustite da tekućina zavrije.
  4. U temeljac dodajte špagete. Povremeno promiješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila. Kuhajte tjesteninu oko osam do devet minuta, dok ne postane al dente.
  5. U međuvremenu izmućkajte jaje, vrhnje za kuhanje, naribani parmezan, sol i papar. Dobivenu smjesu prelijte preko al dente tjestenine i nastavite kuhati na laganoj temperaturi minutu-dvije, dok se sastojci ne sljube, a umak ne zgusne.
  6. Poslužite tjesteninu toplu s preprženim komadićima slanine i svježim peršinom.


Isprobajte i ove ideje za brzi ručak:

Brza pita od sira topi se u ustima i još je bolja nego ona iz pekare

Recept za ukusni ručak koji se priprema tek malo dulje od kuhanja njoka

Brzi recept za ljetni ručak pun proteina koji se radi od ostataka kuhane riže

Dobar tek!