Tjestenina alla carbonara talijanski je gastronomski klasik koji obuhvaća kuhanu tjesteninu u kremastom umaku od jaja, tvrdog ovčjeg sira i slanine od svinjskih obraza po imenu guancale.

Ako nemate puno vremena za pripremu ručka niti sve sastojke, možete napraviti jednostavniju verziju inspiriranu carbonarinim bogatim okusom i kremastim teksturom.

Najbolje od svega? Ova kremasta tjestenina priprema se za svega 20-ak minuta, i to u jednom loncu ili dubokoj tavi, pa ćete smanjiti i količinu suđa koje trebate oprati nakon ručka.

Sastojci za kremastu tjesteninu:

  • 400 g špageta
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g naribanog parmezana
  • 7 kriška slanine
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 velika jaja
  • 1,2 l pilećeg temeljca
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema kremaste tjestenine u jednom loncu:

  1. Nasjeckajte slaninu na manje komade i stavite je pirjati u dublju tavu ili u lonac na umjerenu temperaturu. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok slanina ne postane hrskava. Izvadite slaninu sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći kratko propirjajte nasjeckani češnjak.
  3. Podlijte češnjak s pilećim temeljcem i pustite da tekućina zavrije.
  4. U temeljac dodajte špagete. Povremeno promiješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila. Kuhajte tjesteninu oko osam do devet minuta, dok ne postane al dente.
  5. U međuvremenu izmućkajte jaje, vrhnje za kuhanje, naribani parmezan, sol i papar. Dobivenu smjesu prelijte preko al dente tjestenine i nastavite kuhati na laganoj temperaturi minutu-dvije, dok se sastojci ne sljube, a umak ne zgusne.
  6. Poslužite tjesteninu toplu s preprženim komadićima slanine i svježim peršinom.


Isprobajte i ove ideje za brzi ručak:

Brza pita od sira Brza pita od sira topi se u ustima i još je bolja nego ona iz pekare

Njoki s rajčicom i sirom Recept za ukusni ručak koji se priprema tek malo dulje od kuhanja njoka

Hladna salata od riže, tune i povrća Brzi recept za ljetni ručak pun proteina koji se radi od ostataka kuhane riže

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju