Kremsta tjestenina sa špinatom
Kremsta tjestenina sa špinatom (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Ručak za 20-ak minuta: Božanstveno kremasta tjestenina

11-05-2023 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Tjestenina alla carbonara talijanski je gastronomski klasik koji obuhvaća kuhanu tjesteninu u kremastom umaku od jaja, tvrdog ovčjeg sira i slanine od svinjskih obraza po imenu guancale.

Ako nemate puno vremena za pripremu ručka niti sve sastojke, možete napraviti jednostavniju verziju inspiriranu carbonarinim bogatim okusom i kremastim teksturom.

Najbolje od svega? Ova kremasta tjestenina priprema se za svega 20-ak minuta, i to u jednom loncu ili dubokoj tavi, pa ćete smanjiti i količinu suđa koje trebate oprati nakon ručka.

Sastojci za kremastu tjesteninu:

  • 400 g tjestenine, špageti, ali može bilo koja
  • 125 ml vrhnja za kuhanje
  • 60 g naribanog parmezana
  • 7 kriška slanine
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2 velika jaja
  • 1,2 l pilećeg temeljca
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema kremaste tjestenine u jednom loncu:

  1. Nasjeckajte slaninu na manje komade i stavite je pirjati u dublju tavu ili u lonac na umjerenu temperaturu. Pirjajte sve zajedno oko pet minuta dok slanina ne postane hrskava. Izvadite slaninu sa strane.
  2. Na preostaloj masnoći kratko propirjajte nasjeckani češnjak.
  3. Podlijte češnjak s pilećim temeljcem i pustite da tekućina zavrije.
  4. U temeljac dodajte špagete. Povremeno promiješajte kako se tjestenina ne bi zalijepila. Kuhajte tjesteninu oko osam do devet minuta, dok ne postane al dente.
  5. U međuvremenu izmućkajte jaje, vrhnje za kuhanje, naribani parmezan, sol i papar. Dobivenu smjesu prelijte preko al dente tjestenine i nastavite kuhati na laganoj temperaturi minutu-dvije, dok se sastojci ne sljube, a umak ne zgusne.
  6. Poslužite tjesteninu toplu s preprženim komadićima slanine i svježim peršinom.
     
U trendu Ana Maslać Plenković poput princeze Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak Vjenčići s malinama Odličan recept! Nikad dosta ideja za božićne kolače! Pogledajte ove vjenčiće, jednostavno ih je pripremiti Ulična moda crnka u sakou predimenzionirane siluete Zagreb 2025. - 2 Dašak visoke mode Crnka sa zagrebačke špice nosi fantastične čizme, ali teško je skrenuti pogled s njezinih ramena

Špageti od tikvica Najbolji izbor za vrući dan: Zdrava “tjestenina“ koja gotovo da nema kalorija

Salata od tjestenine i piletine Recept za hladnu salatu s tjesteninom i piletinom koja se brzo priprema

Tjestenina s rajčicom i tunom Ne može brže i jednostavnije: Recept za tjesteninu s tunom savršenu za vruće dane

Zapečena tjestenina sa sirom Ma što će nam meso? Ova zapečena tjestenina s puno sira popravlja raspoloženje

Dobar tek!