Potpun doživljaj blagdanskog raspoloženja i ozračja uvelike ovisi o mirisima koji prožimaju prostorije u kojima često boravimo.

Samo jedan udah dobro poznate arome i začas se možemo vratiti u djetinjstvo, osjetiti se ušuškanima u majčin zagrljaj dok cijela kuća odjekuje zvucima božićnih pjesama.

Svatko od nas ima neke svoje uspomene, svoje individualne mirisne podsjetnike koji ih najviše asociraju na Božić, a mi smo izdvojili deset mirisa koji gotovo trenutačno unose blagdansko veselje.

Miris jelke

Raskošna jelka u dom unosi svježinu samim svojim izgledom, a aroma zimzelenih iglica samo je dodatni bonus. Suptilan, a tako prepoznatljiv i poseban, miris zelene zvijezde vašeg doma poziva na obiteljsko druženje, okupljanje i radosnu pjesmu.

Snijeg

Primamljiva bjelina i hladnoća svježeg snijega neodoljivo zove na igru, smijeh i zabavu. Svježina te svima omiljene padaline čini zrak čišćim, tjera na buđenje djeteta u nama, ignoriranje osjeta trnaca u prstima i beskonačno grudanje i građenje snjegovića. Prodišemo punim plućima i osjećamo se zdravijima nego ikad.

Naranča i klinčić

Reska aroma i svježina kraljice citrusa u kombinaciji s toplim i intenzivnim mirisom klinčića priziva blagdansku čaroliju u trenu. I najtmurniji prostor bit će ugrijaniji i vedriji nakon što ga ispuni miris naranče u koju su umetnuti drvenasti mirisni klinčići. Od kuhanog vina do najfinijih božićnih kolača – ovaj spoj nema niti jednu manu, a u vaš dom i srca unosi sve vrline blagdana.

Neodoljiv spoj naranče i klinčića Foto: Shutterstock

Cimet

Najomiljeniji božićni začin svojom toplinom i slatkoćom čini obavezan dio svake božićne slastice ili pića. Štapići cimeta mogu biti sjajan mirisni, ali i dekorativni zimski dodatak vašem prostoru - njegov miris vraća u bakinu kuhinju, ali i na adventski sajam pun buke i graje – toliko je svestran i nezaobilazan.

Topla čokolada

Recept za kavu s čokoladnim iznenađenjem koja može biti desert

Da kakao uistinu budi osjećaj sreće i nosi brojne pogodnosti za organizam, odavno nije tajna. Svi ga najviše volimo konzumirati u čokoladi, a ona topla neizostavan je znak da se bliži zima, a time i Božić. Njezin opojni i utješni miris grli i obavija poput najtoplije i najmekše dekice, a dodavanjem začina poput cimeta ili klinčića dobit ćemo dvostruki spoj nostalgije i božićnog užitka.

Topla čokolada neizostavan je božićni napitak Foto: Shutterstock

Otvorena vatra

Dok se smrzavamo i drhtimo od neumoljive hladnoće zimske večeri, otvorena je vatra spas za naše ozeble ruke, ali jednako učinkovito ugrijat će i našu dušu. Pucketanje veselih plamičaka i miris svježe zapaljenog drva probudit će sva  osjetila i dati prijeko potrebnu snagu za uživanje u zimskim i blagdanskim aktivnostima na otvorenom.

Medenjaci

Recepti za najdraže božićne kolačiće postoje u raznim varijantama, ali njihov je miris prepoznatljiv i tako ugodan. Kombinacija toplih i snažnih začina poput cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, kardamoma i klinčića ispunjava cijelu prostoriju, širi se u sve pore doma, a i izvan njega.

Ako se tome pridoda i aroma maslaca, cijelo stubište ili dvorište mame mirisima koji privlače obitelj, ali i susjede te je zagarantirano da će prva tura nestati čim izađe iz pećnice.

Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana

Vanilija

Jedan od najpopularnijih i najraširenijih začina miješa se u sve božićne kekse i kolače. Nenametljive, a tople, ugodne i nježno slatke mirisne note vanilije griju i grle cijeli prostor, daju osjećaj sigurnosti, brige i nježnosti koju majka iskazuje izradom vanilin kiflica – suptilnih zvijezda svakog božićnog stola.

Kuhano vino

Još bolje od crvenog? Isprobajte recept za mirisno kuhano bijelo vino

Bilo da ga pijemo u društvu prijatelja pored adventske kućice ili za obiteljskim stolom, kuhano je vino napitak koji u sebi nosi srž blagdanskih aroma i ujedinjuje ih u pravu zimsku mješavinu. Od klinčića, preko cimeta i citrusnih nota, sve se to prožima u kombinaciju kojoj je nemoguće odoljeti.

Ništa ne grije bolje od mirisa i okusa kuhanog vina Foto: Shutterstock

Rum

Rum-kuglice: Recept za koji vam ne trebaju pećnica ni vještina

Još jedan dodatak koji obogaćuje mnoge zimske slastice snažne je arome, a istovremeno i tople i slatke. Od rum kuglica i fritula, preko čupavaca i brojnih drugih kolača – ništa ne može biti potpuno bez par kapi ovog likera.

U anketi nam recite koji miris vas najviše podsjeća na božićne blagdane.

Koji je vama najljepši? Pet najpoželjnijih stilova kićenja božićnog drvca