Vlasnici maca znaju koliko su one posebne. Njihovo ponašanje često nas zna ostaviti u čudu, a njihova elegancija, ljepota i nonšalantnost čine ih posebnim ljubimcima u koje se možemo zaljubiti na prvi pogled.

Galerija

Perzijska, sijemska, sfinks ili ragdoll, svaka maca je posebna na svoj način. No, jeste li ikada čuli za pasminu mačaka koja dolazi iz Škotske i izgleda kao najslađa sovica na svijetu?

Škotski fold je prepoznatljiva pasmina mačke zbog specifičnih savijenih ušiju, okrugle glave i krupnih očiju zbog kojih izgleda poput plišane igračke.

Jako su umiljate, inteligentne i privržene svojim vlasnicima. Odlične su prijateljice psima, a možete ih naučiti da donesu lopticu. Posebne su po tome što spavaju na leđima i sjede kao ljudi.

Galerija

Posebna maca kojoj treba puno pažnje 

Razigrane su, obožavaju malu djecu i imaju narav koja je jednako slatka kao i njihov izgled. U nekim zemljama je zabranjeno posjedovati ovu pasminu iz etičkih razloga. Naime, škotska maca može imati ozbiljne zdravstvene probleme zbog svoje genetike pa im je potrebna posebna pažnja i puno više ljubavi nego što je potrebno drugim mačkama.

Škotski fold - 10 Foto: Getty Images

Iako ih obožavamo zbog posebnih ušiju, one su zapravo pokazatelj problema ove pasmine. Devedesetih godina prošlog stoljeća, veterinari su zaključili da škotski fold genetski nosi bolest slabe hrskavice i zglobova. Iz tog razloga im se spuštaju uši, ali isti zdravstveni problem negativno utječe na razvoj kostiju i udova pa vrlo rano počnu šepati i otežano hodati. Zbog toga se u današnje vrijeme križaju s drugim pasminama kako bi ostale zdrave.

Škotski fold živi do 14 godina, teži između tri i sedam kilograma, a šape su joj spretnije nego kod drugih mačaka. Rađaju se u svim bojama i nijansama, a najčešće su sive ili svjetlo smeđe. Mačići se rađaju s uspravnim ušima, koja u prva tri tjedna njihova života počinju dobivati karakteristični izgled škotskog folda.

Škotski fold - 1 Foto: Getty Images

Ova pasmina žudi za pažnjom pa nije za vlasnike kojih često nema doma. Poznato je da mace same brinu za svoju higijenu i da vole biti čiste, a ova se pasmina i po tome razlikuje. Škotski fold zahtjeva stalno kupanje i četkanje, a puno se pažnje treba dati i brizi o njihovim ušima koje također treba često čistiti.

Susie - prvi škotski fold kojega ćemo se uvijek sjećati 

Škotski fold dolazi, nije teško zaključiti, iz Škotske. Prvi puta su otkrivene 1961. na jednoj farmi u blizini Coupar Angusa. Pastir po imenu William Ross, primijetio je bijelu farmersku mačku jer se isticala po jedinstvenim preklopljenim ušima. Maca se zvala Susie i nevjerojatna je činjenica da porijeklo ove pasmine možemo pratiti od prve takve mace.

To se zove prijateljstvo: Mačka Crna u kokošinjcu čuva jaja, a kokoš Đurđa mačiće

Susie je u to vrijeme imala mačiće, a Ross je jednoga poželio odnijeti kući kako bi sa svojim ljubimcem uspostavio novu pasminu. Nekoliko godina nakon, registrirao je pasminu pod imenom Škotski fold i počeo ih uzgajati.

Norveška šumska mačka: Veličanstvena ljubimica koja voli i druge mace i pse

Susie je nedugo nakon toga uginula pod kotačima automobila, ali zauvijek je ostala zapamćena kao začetnica ove prekrasne pasmine.