Jeste li se ikad zapitali na kojoj temperaturi treba prati donje rublje? Iako će mnogi pomisliti da se radi o temperaturi od 90 stupnjeva, stručnjaci kažu da to baš i nije tako, posebno u današnje vrijeme kad su materijalni nešto drukčiji nego u prošlosti.

Najbolji savjet je provjeriti upute na etiketi. Iako pranje na 90 stupnjeva sigurno ubija sve bakterije, u većini slučajeva nije potrebno donje rublje prati na tako visokim temperaturama.

Pranje na 60 stupnjeva dovoljno je kako bi se zaustavilo širenje bakterija, dok pranje na 40 stupnjeva osigurava svježinu i čistoću, ali neće eliminirati sve bakterije.

Iako pranje na visokim temperaturama može pomoći u uništavanju bakterija, treba biti oprezan jer to može skratiti životni vijek donjeg rublja.

Pranje na 90 stupnjeva može uništiti tkaninu i stvoriti rupice, a elastični dijelovi lako mogu popucati, stoga imajte na umu da na toj temperaturi perete isključivo pamučno bijelo rublje.

Najbolja praksa je pridržavati se uputa s etikete i birati temperaturu pranja prema vrsti tkanine.

Pranje na nižim temperaturama (40-60 stupnjeva) najčešće je dovoljno za svakodnevno održavanje higijene, uz izbjegavanje miješanja tamnih i svijetlih boja.

Primjerice, gaćice, bokserice i potkošulje koje su obojene, dovoljno je prati na temperaturi od 40 do 60 stupnjeva. Pamučno donje rublje bijele boje može se i iskuhavati, ali i u tom je slučaju zapravo dovoljna temperatura od 60 stupnjeva. Gaćice od čipke dovoljno je oprati na 40 stupnjeva, a ta je temperatura dovoljna i za pranje grudnjaka – ako se on uopće može prati u perilici, stoga provjerite etiketu.

Provjerite koja je najveća greška kod pranja rublja zbog koje rublje ima kraći vijek, a u nastavku pronađite još korisnih savjeta za pranje rublja. 

Dobro je znati: Evo zašto odjeća ne miriše iako smo stavili omekšivač "Prije prvog nošenja perem jedino donje rublje.": Perete li uvijek novu odjeću prije nošenja? Imate sušilicu? Velika greška kod sušenja rublja koja uništava odjeću Ne činite ovu pogrešku: Potez prilikom stavljanja rublja u perilicu koji uništava odjeću Najčešća greška koju radimo prilikom pranja kuhinjskih krpa Znate li što znači simbol trokuta s etikete na odjeći, koji se pojavljuje u tri varijante? Savjet majstora: Jedan predmet koji nikada ne biste smjeli stavljati u perilicu rublja Što se dogodi kad u perilicu rublja ubacite kuglicu od aluminijske folije? Greška kod pranja rublja zbog koje nesvjesno širimo bakterije