Osjetljivi ste na gluten i izbjegavate ga u prehrani? Niste jedini. Ovaj recept za tanke beskvasne pogače napravljene od zobenih pahuljica koje izgledaju poput slanih palačinki namijenjen je upravo za vas.
Ne samo da su ove slane palačinke iznimno jednostavne za pripremu nego su i cjenovno prihvatljive. Rade se od tek tri sastojka: vode, soli i usitnjenih zobenih pahuljica. Za cijeli recept bit će vam potrebno svega oko pola eura.
Ispečene slane palačinke možete poslužiti umjesto tortilja, napuniti ih mesom, ribom ili povrćem. Servirati ih možete i umjesto kruha s varivima i gulašima.
Sastojci za četiri slane palačinke:
- 250 ml vode
- 150 g zobenih pahuljica
- prstohvat soli
Priprema:
- U sjeckalici povrća ili blenderu pretvorite zobene pahuljice u prah, odnosno u zobeno brašno.
- Pomiješajte zobeno brašno s vodom i malo soli. Miješajte dok se sastojci ne sljube i dok se ne riješite grudica u smjesi.
- Pustite da smjesa odmori oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
- Za to vrijeme zagrijte tavu od lijevanog željeza ili neku drugu vrstu tave s neprianjajućim dnom.
- Četvrtinu smjese ulijte u zagrijanu tavu i špatulom ravnomjerno raširite po površini.
- Pecite zobenu palačinku sve dok je metalnom špatulom na uspijete preokrenuti na drugu stranu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Ispecite palačinku i s druge strane.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
- Pečene zobene palačinke stavite u čistu pamučnu krpu i zamotajte ih na 10-ak minuta. To će im pomoći da ostanu mekane i elastične te se neće raspuknuti ako ih želite zarolati poput pravih palačinki.
Savjet plus:
Tako pripremljene slane palačinke možete iskoristiti kao što biste i obične tortilje – napunite ih nadjevom po želji: pečenim ili kuhanim mesom, naribanim sirom, komadićima dimljene ribe, preprženim kockicama tofua, nasjeckanim svježim povrćem i sličnim sastojcima.
Isprobajte i ove recepte:
Dobar tek!