Ne samo da su ove slane palačinke iznimno jednostavne za pripremu nego su i cjenovno prihvatljive. Rade se od tek tri sastojka: vode, soli i usitnjenih zobenih pahuljica. Za cijeli recept bit će vam potrebno svega oko pola eura.

Ispečene slane palačinke možete poslužiti umjesto tortilja, napuniti ih mesom, ribom ili povrćem. Servirati ih možete i umjesto kruha s varivima i gulašima.

Sastojci za četiri slane palačinke:

  • 250 ml vode
  • 150 g zobenih pahuljica
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. U sjeckalici povrća ili blenderu pretvorite zobene pahuljice u prah, odnosno u zobeno brašno.
  2. Pomiješajte zobeno brašno s vodom i malo soli. Miješajte dok se sastojci ne sljube i dok se ne riješite grudica u smjesi.
  3. Pustite da smjesa odmori oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Za to vrijeme zagrijte tavu od lijevanog željeza ili neku drugu vrstu tave s neprianjajućim dnom.
  5. Četvrtinu smjese ulijte u zagrijanu tavu i špatulom ravnomjerno raširite po površini.
  6. Pecite zobenu palačinku sve dok je metalnom špatulom na uspijete preokrenuti na drugu stranu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Ispecite palačinku i s druge strane.
  7. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
  8. Pečene zobene palačinke stavite u čistu pamučnu krpu i zamotajte ih na 10-ak minuta. To će im pomoći da ostanu mekane i elastične te se neće raspuknuti ako ih želite zarolati poput pravih palačinki.

Savjet plus:

Tako pripremljene slane palačinke možete iskoristiti kao što biste i obične tortilje – napunite ih nadjevom po želji: pečenim ili kuhanim mesom, naribanim sirom, komadićima dimljene ribe, preprženim kockicama tofua, nasjeckanim svježim povrćem i sličnim sastojcima.

Isprobajte i ove recepte:

Kiflice od krumpira s kremastim nadjevom toliko su ukusne da mogu zamijeniti ručak

Recept za najmekše kiflice za manje od sedam eura, a dobile su pohvale i od pekara

Piletina, sir i lisnato tijesto: Recept za pitu kojoj nećete moći odoljeti

Dobar tek!