Ne samo da su ove slane palačinke iznimno jednostavne za pripremu nego su i cjenovno prihvatljive. Rade se od tek tri sastojka: vode, soli i usitnjenih zobenih pahuljica. Za cijeli recept bit će vam potrebno svega oko pola eura.
Ispečene slane palačinke možete poslužiti umjesto tortilja, napuniti ih mesom, ribom ili povrćem. Servirati ih možete i umjesto kruha s varivima i gulašima.
Sastojci za četiri slane palačinke:
- 250 ml vode
- 150 g zobenih pahuljica
- prstohvat soli
Priprema:
- U sjeckalici povrća ili blenderu pretvorite zobene pahuljice u prah, odnosno u zobeno brašno.
- Pomiješajte zobeno brašno s vodom i malo soli. Miješajte dok se sastojci ne sljube i dok se ne riješite grudica u smjesi.
- Pustite da smjesa odmori oko 10 minuta na sobnoj temperaturi.
- Za to vrijeme zagrijte tavu od lijevanog željeza ili neku drugu vrstu tave s neprianjajućim dnom.
- Četvrtinu smjese ulijte u zagrijanu tavu i špatulom ravnomjerno raširite po površini.
- Pecite zobenu palačinku sve dok je metalnom špatulom na uspijete preokrenuti na drugu stranu. Za to će vam biti potrebno nekoliko minuta. Ispecite palačinku i s druge strane.
- Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smjesu.
- Pečene zobene palačinke stavite u čistu pamučnu krpu i zamotajte ih na 10-ak minuta. To će im pomoći da ostanu mekane i elastične te se neće raspuknuti ako ih želite zarolati poput pravih palačinki.
Savjet plus:
Tako pripremljene slane palačinke možete iskoristiti kao što biste i obične tortilje – napunite ih nadjevom po želji: pečenim ili kuhanim mesom, naribanim sirom, komadićima dimljene ribe, preprženim kockicama tofua, nasjeckanim svježim povrćem i sličnim sastojcima.
Isprobajte i ove recepte:
Dobar tek!