Ako vam je ponestalo ideja za ljetni ručak ili ne znate što biste ponijeli na posao, pripremite kraljevsko jelo za koje će vam trebati nekoliko lako dostupnih sastojaka.

Došlo nam je ljeto, vrijeme u godini kad težimo jesti laganiju hranu i što manje vremena provoditi u kuhinji. Jedan od onih recepata koje možemo napraviti brzo i jednostavno, a još ga možemo staviti između dvije šnite kruha i ponijeti na posao, povijesna je piletina kraljice Elizabete.

"Krunidbena" piletina mogla bi se opisati kao hladna salata s kuhanom ili pečenom piletinom te začinima i zanimljivim umakom na bazi curryja i vrhnja. Ovo jednostavno jelo moglo bi osvježiti vaš klasični tjedni jelovnik, a primamljivo je jer nam daje uvid u kraljevski jelovnik prošlog stoljeća.

Jelo pod nazivom "Poulet Reine Elizabeth" danas je poznato pod imenom "coronation chicken" ili "piletina kraljice Elizabete", a pripremljeno je posebno za kraljicu na dan njezine krunidbe, 1953. godine.

Le Cordon Bleu, prestižna kulinarska škola koja je mjerilo za gastronomsku izvrsnost još od 16. stoljeća, oduvijek je bila ponosna na široku mrežu talentiranih učenika. Jedna od njih bila je francuska studentica Rosemary Hume, koja je svoj najveći uspjeh doživjela 1953., kad je pripremila krunidbeni ručak za kraljicu Elizabetu II.

Ručak je bio poslužen točno u dva sata popodne, a povijest piše kako su se uzvanici jedva odvojili od tanjura. Od trenutka kad je piletina poslužena na kraljevskom dvoru ova kulinarska škola neprestano je pripremala obroke za velike kraljevske događaje. 

Kako biste jeli poput kraljice, trebat će vam nekoliko lako dostupnih sastojaka, čija će kombinacija oduševiti i prave gurmane istančanog nepca.

Sastojci za piletinu kraljice Elizabete:

  • 2 kg kuhanih ili pečenih pilećih prsa
  • 1 glavica luka
  • 1 žlica curryja
  • 1 žlica pirea od rajčice
  • 2 tvrdo kuhana jaja 
  • 2 dcl crnog vina
  • Sok jednog limuna
  • 2 vrećice light majoneze
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 1 lovorov list, sol, papar, vlasac

Priprema piletine kraljice Elizabete:

  1. Pileća prsa začinite solju, paprom i curryjem pa stavite peći sat vremena na 180 stupnjeva. Ako vam je ostalo pečene ili kuhane piletine, slobodno je iskoristite za ovo jelo.
  2. Za to vrijeme pripremite umak. Na malo ulja stavite nasjeckani luk pa dodajte pire od rajčice, curry, crno vino, lovorov list i limunov sok. Kuhajte 15 minuta. Izvadite lovor pa pustite da se smjesa potpuno ohladi.
  3. Jaja stavite u blender kako biste napravili smjesu nalik pašteti. Pomiješajte s reduciranom tekućinom. 
  4. Vrhnje za šlag izradite u čvrstu smjesu pa dodajte jajima i tekućini s lukom i vinom. 
  5. Piletinu nasjeckajte ili razdvojite vilicom pa je dodajte pripremljenoj smjesi i začinite po ukusu.
  6. Ovako pripremljenu piletinu poslužite s kruhom, uz dodatak lista zelene salate. Za nešto zdraviju varijantu stavite je u tortilju. 

Savjet: Ovako pripremljenu piletinu u hladnjaku možete držati nekoliko dana. Umjesto majoneze možete staviti grčki jogurt kako biste ovo jelo mogli jesti bez imalo grižnje savjesti. Za kreativnije zaljubljenike u kuhanje preporuka je smjesom nadjenuti kore za pite i savijače, premazati ih žumanjkom pa zapeći u pećnici. 

Pripremite još jela s piletinom: 

Recept za zapečene tortilje punjene piletinom i sirom

Pileće rolice punjene mozzarellom: Najlakši recept za fini ručak za koji će se tražiti repete

Recept za finu kremastu tjesteninu s piletinom

300 kalorija manje: Recept za finu piletinu koja je bolja nego iz dostave

Dobar tek!