Posljednjih dana mnogo se raspravlja o ženstvenosti, o tome što su žene, kako bi trebale izgledati i ponašati se. Manje se u tom kontekstu raspravlja o muškarcima, ali baš kao što njima ne dozvoljavamo da, primjerice, budu niski, nježni i mirni, tako ni ženama ne damo pravo da budu visoke, glasne i probitačne.

Galerija

Mnoge sportašice suočene su s predrasudama zbog svog takozvanog netipičnog izgleda. Suludo je što uopće moramo to isticati kao netipičan izgled umjesto da prihvatimo činjenicu da su žene koje treniraju mišićave i jake.

Američke ragbijašice slave osvajanje bronce na Olimpijskim igrama u Parizu Foto: Profimedia

Takva je i američka ragbijašica Ilona Maher koja je sa svojom reprezentacijom osvojila broncu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Ilona Maher na Olimpijskim igrama u Parizu Foto: Profimedia

Internetom se trenutno širi njezin video iz prosinca 2022. koji je opet postao aktualan jer je u Maher u njemu progovorila o negativnim komentarima na račun svog izgleda.

"Na sekundu ću biti vrlo iskrena. Kao što vjerojatno možete primijetiti, malo sam plakala. Uvijek dobivam takve komentare, ali u posljednje vrijeme to se pojačalo. Nazivaju me muškarcem, kažu da sam muževna i pitaju jesam li na steroidima. Ljudi su uvijek su negativni i stavljaju žene u okvire, misle da žene moraju biti krhke i sitne, tihe i pokorne, ali nije tako. Žene smiju biti snažne i imati široka ramena, smiju zauzimati prostor i biti velike. Ne dopustite nikome da diktira kako biste se vi trebali osjećati u svojoj koži. Vi to odlučujete", poručila je.

Ilona Maher Foto: Afp

Nogometašica Andrea Tolić: "Susretala sam se s predrasudama, posebno kada bih igrala s muškarcima koji ne znaju moje nogometne sposobnosti"

Mia Kuleš: "Živimo u muškom svijetu koji nam ne dopušta da baš budemo svoji i u tom duhu odgajamo djevojčice. Stalno smo nekome previše ili preglasne"

Tko kaže da traktor nije za cure? Vedrana Poletar ostala je u Slavoniji i u polju sagradila unosan biznis

"Kad ti je teško, kad izgubiš – progutaš knedlu, uspraviš se i ideš dalje": Tamara Despot o karijeri Dinamove trenerice i ženama u nogometu