Ako ste ikad posjetili Mađarsku i tamo se uputili na ručak u neki tradicionalniji restoran, na meniju ste vjerojatno vidjeli i jelo pod nazivom "hortobágyi palacsinta". Iza ovog naziva zapravo se krije slana palačinka punjena mesom u finom umaku i s dodatkom kiselog vrhnja, zasitno i slasno jelo koje će zadovoljiti ljubitelje jačih jela. Mi vam danas donosimo varijantu recepta s piletinom, ali slobodno možete odabrati meso po svojoj želji.
Sastojci za palačinke:
- 3 jaja
- 250 g glatkog brašna
- 350 ml mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- 1 mala žlica soli
- 1 mala žlica šećera
Sastojci za filu:
- 500 g pilećih prsa
- 2 srednje glavice luka
- 300 ml pasirane rajčice
- 250 ml povrtnog ili mesnog temeljca
- 3 male žlice slatke crvene paprike
- 150 g kiselog vrhnja
- 1 mala žlica šećera
- sol, papar, ljuta paprika, kim i drugi začini po želji
- masnoća za dinstanje
Dodatni sastojci za umak:
- 50 g škrobnog brašna
- 150 g kiselog vrhnja
Priprema mađarske palačinke s mesom:
- Prvo umutite i ispecite palačinke od navedenih sastojaka. Možete ih pripremiti i dan ranije pa sljedeći puniti. Pileća prsa nasjeckajte na što sitnije kockice ili sameljite u multipraktiku. Luk također usitnite i zatim ga dinstajte na masnoći koju ste rastopili na laganoj vatri. Trebat će mu otprilike 10-ak minuta da omekša. Kada poprimi zlatnožutu boju, u posudu ubacite meso i dinstajte ga s lukom 10 minuta redovito miješajući.
- Potom na sredini posude razmaknite malo mesa i ubacite slatku papriku koju ćete kratko popržiti (maksimalno pola minute). Zatim sve prelijte rajčicom, dodajte temeljac, posolite, popaprite, ubacite žlicu šećera i po želji dodajte druge začine poput ljute paprike i kima koje Mađari često dodaju u svoja jela. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta i potom zdjelu maknite sa štednjaka. Umak od mesa procijedite kroz cjediljku u drugu zdjelu, a mesom napunite palačinke.
- Umak vratite na laganu vatru, ubacite u njega kiselo vrhnje u koje ste prethodno umiješali škrobno brašno i pustite da krčka 2-3 minute. Punjenu palačinku stavite na tanjur, prelijte s par žlica umaka, po želji dodajte žlicu kiselog vrhnja za ukras i servirajte.
Dobar tek!