Zdravlje & prehrana
Ručak za peticu: Pikantna mađarska palačinka punjena mesom u finom umaku
06-01-2023
Piše
Zadovoljna.hr
Ako ste ikad posjetili Mađarsku i tamo se uputili na ručak u neki tradicionalniji restoran, na meniju ste vjerojatno vidjeli i jelo pod nazivom "hortobágyi palacsinta". Iza ovog naziva zapravo se krije slana palačinka punjena mesom u finom umaku i s dodatkom kiselog vrhnja, zasitno i slasno jelo koje će zadovoljiti ljubitelje jačih jela. Mi vam danas donosimo varijantu recepta s piletinom, ali slobodno možete odabrati meso po svojoj želji.
Sastojci za palačinke:
- 3 jaja
- 250 g glatkog brašna
- 350 ml mlijeka
- 1 dl mineralne vode
- 1 mala žlica soli
- 1 mala žlica šećera
Sastojci za filu:
- 500 g pilećih prsa
- 2 srednje glavice luka
- 300 ml pasirane rajčice
- 250 ml povrtnog ili mesnog temeljca
- 3 male žlice slatke crvene paprike
- 150 g kiselog vrhnja
- 1 mala žlica šećera
- sol, papar, ljuta paprika, kim i drugi začini po želji
- masnoća za dinstanje
Dodatni sastojci za umak:
- 50 g škrobnog brašna
- 150 g kiselog vrhnja
Priprema mađarske palačinke s mesom:
- Prvo umutite i ispecite palačinke od navedenih sastojaka. Možete ih pripremiti i dan ranije pa sljedeći puniti. Pileća prsa nasjeckajte na što sitnije kockice ili sameljite u multipraktiku. Luk također usitnite i zatim ga dinstajte na masnoći koju ste rastopili na laganoj vatri. Trebat će mu otprilike 10-ak minuta da omekša. Kada poprimi zlatnožutu boju, u posudu ubacite meso i dinstajte ga s lukom 10 minuta redovito miješajući.
- Potom na sredini posude razmaknite malo mesa i ubacite slatku papriku koju ćete kratko popržiti (maksimalno pola minute). Zatim sve prelijte rajčicom, dodajte temeljac, posolite, popaprite, ubacite žlicu šećera i po želji dodajte druge začine poput ljute paprike i kima koje Mađari često dodaju u svoja jela. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta i potom zdjelu maknite sa štednjaka. Umak od mesa procijedite kroz cjediljku u drugu zdjelu, a mesom napunite palačinke.
- Umak vratite na laganu vatru, ubacite u njega kiselo vrhnje u koje ste prethodno umiješali škrobno brašno i pustite da krčka 2-3 minute. Punjenu palačinku stavite na tanjur, prelijte s par žlica umaka, po želji dodajte žlicu kiselog vrhnja za ukras i servirajte.
I ženstvene čizme
Prva minica zagrebačke špice: Kombinacija s tankim najlonkama koju je teško ne primijetiti
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
MODNA INSPIRACIJA
15 kombinacija sa zagrebačke špice koje bismo kopirali od glave do pete
Ne može sočnije od ovog! Recept za prefina pileća prsa punjena sirom
Pileće rolice punjene mozzarellom: Najlakši recept za fini ručak za koji će se tražiti repete
Dobar tek!