Ako ste ikad posjetili Mađarsku i tamo se uputili na ručak u neki tradicionalniji restoran, na meniju ste vjerojatno vidjeli i jelo pod nazivom "hortobágyi palacsinta". Iza ovog naziva zapravo se krije slana palačinka punjena mesom u finom umaku i s dodatkom kiselog vrhnja, zasitno i slasno jelo koje će zadovoljiti ljubitelje jačih jela. Mi vam danas donosimo varijantu recepta s piletinom, ali slobodno možete odabrati meso po svojoj želji.

 

Sastojci za palačinke:

  • 3 jaja
  • 250 g glatkog brašna
  • 350 ml mlijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • 1 mala žlica soli
  • 1 mala žlica šećera

Sastojci za filu:

  • 500 g pilećih prsa
  • 2 srednje glavice luka
  • 300 ml pasirane rajčice
  • 250 ml povrtnog ili mesnog temeljca
  • 3 male žlice slatke crvene paprike
  • 150 g kiselog vrhnja
  • 1 mala žlica šećera
  • sol, papar, ljuta paprika, kim i drugi začini po želji
  • masnoća za dinstanje

Dodatni sastojci za umak:

  • 50 g škrobnog brašna
  • 150 g kiselog vrhnja

Priprema mađarske palačinke s mesom:

  1. Prvo umutite i ispecite palačinke od navedenih sastojaka. Možete ih pripremiti i dan ranije pa sljedeći puniti. Pileća prsa nasjeckajte na što sitnije kockice ili sameljite u multipraktiku. Luk također usitnite i zatim ga dinstajte na masnoći koju ste rastopili na laganoj vatri. Trebat će mu otprilike 10-ak minuta da omekša. Kada poprimi zlatnožutu boju, u posudu ubacite meso i dinstajte ga s lukom 10 minuta redovito miješajući.
  2. Potom na sredini posude razmaknite malo mesa i ubacite slatku papriku koju ćete kratko popržiti (maksimalno pola minute). Zatim sve prelijte rajčicom, dodajte temeljac, posolite, popaprite, ubacite žlicu šećera i po želji dodajte druge začine poput ljute paprike i kima koje Mađari često dodaju u svoja jela. Kuhajte na laganoj vatri 10 minuta i potom zdjelu maknite sa štednjaka. Umak od mesa procijedite kroz cjediljku u drugu zdjelu, a mesom napunite palačinke.
  3. Umak vratite na laganu vatru, ubacite u njega kiselo vrhnje u koje ste prethodno umiješali škrobno brašno i pustite da krčka 2-3 minute. Punjenu palačinku stavite na tanjur, prelijte s par žlica umaka, po želji dodajte žlicu kiselog vrhnja za ukras i servirajte.

Punjena pileća prsa Ne može sočnije od ovog! Recept za prefina pileća prsa punjena sirom

Slika nije dostupna Pileće rolice punjene mozzarellom: Najlakši recept za fini ručak za koji će se tražiti repete

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju