Velika završnica kulinarskog showa MasterChef Nove TV sve je bliže, a od kandidata se traže sve bolja, vrhunska jela. Uskoro ćemo saznati tko je novi najbolji hrvatski kuhar amater, a o tome će odlučiti tročlani žiri, koji čine Melkior Bašić, Stjepan Vukadin i Damir Tomljanović.

Splitski chef Stjepan Vukadin kaže kako su prvenstveno borba i neodustajanje vrlo bitni za uspjeh u MasterChefu, a na taj način i on je izučio zanat. Odmalena je s bakom i mamom provodio vrijeme u kuhinji, uvijek ga je zanimalo što rade i kako kuhaju.

Sjećam se kako sam s pokojnom bakom kuhao puru, odnosno palentu. Kada mi je dala kuharsku palicu, to jest kuhaču, u tom trenu nitko ponosniji od mene, kaže Stjepan, koji privatno najviše voli kuhati za prijatelje i obitelj, a najdraže mu je kada mu se u kuhinji pridruži sin Gabriel.

Obožava grill, tata upali vatru i zajedno pečemo meso ili ribu. Njegov osmijeh na licu nešto je neprocjenjivo, govori Stjepan Vukadin, koji je s čitateljicama portala zadovoljna.hr podijelio i svoj omiljeni recept za ručak koji se nabrzinu može pripremiti nakon radnog dana. Izbor zvijezde MasterChefa jest škartoc, koji smatra najjednostavnijim i vrlo ukusnim jelom.

Spravlja se od povrća koje nađete u frižideru, tikvica, mrkve, kapule, češnjaka, krumpira, uz dodatak maslina, peršina i malo domaće šalše te maslinova ulja. Na narezano povrće stavlja se riba ili meso, a dobije se brzo gotov i sočan obrok. Nema precizno određenih omjera namirnica jer povrće možete koristiti u količini po želji.

Melkior Bašić: Recept zvijezde MasterChefa za ragu s palentom od kojeg rastu zazubice

Damir Tomljanović: "Kći Leona voli se petljati u kuhinji, pogotovo kada supruga radi kolače"

Postupak:

  1. Narežite povrće na manje komade, pomiješajte sve sastojke te ih začinite sa solju i paprom. Stavite sve u papir za pečenje.
  2. Preko povrća stavite manju ribu u komadu ili očišćeni filet ribe (ako stavljate filet, kojem treba kraća termička obrada, koristite povrće kojem treba manja termička obrada, izbjegavajte tvrdo i korjenasto povrće).
  3. Sve skupa zavežite kuharskim konopom u "bombon". Stavite u pećnicu i pecite 25 do 30 minuta, dok povrće ne omekša.

Savjet plus: Škartoc se može i aromatizirati s grančicom ružmarina. Umjesto ribe može se staviti i meso koje ima masnoće po sebi, uz dužu termičku obradu.