Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravlje & prehrana

Melkior Bašić: Recept zvijezde MasterChefa za ragu s palentom od kojeg rastu zazubice

29-11-2022 Piše K.B.
komentari

Melkior Bašić, član žirija showa MasterChef Nove TV, kaže kako nema recepta za savršeno jelo jer svatko ima svoju viziju - nekome su to štrukle koje im priprema baka, nekome fine dining večera...

Meni su to jela nad kojima se zamislim kad ih kušam, koja me zaintrigiraju tehnikama, okusima ili pristupom namirnici bez obzira na to jedem li ih u restoranu, kod nekog doma ili na televizijskom setu, kaže Melkior Bašić. Šarmantni član žirija MasterChefa Nove TV otkrio nam je i kako nema favorite među jelima koja voli pripremati, već su to više namirnice koje ga fasciniraju ili inspiriraju u određenom trenutku.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Svemu u životu što me zanima pristupam dosta studiozno - želim znati sve o tome, otkuda dolazi, kako funkcionira, što se sve može s time... Bilo da se radi o nekom novom uređaju ili komadu povrća, ističe. Melkior nam je otkrio i da voli jesti sve osim svježih krastavaca.

Slika nije dostupna Damir Tomljanović: "Kći Leona voli se petljati u kuhinji, pogotovo kada supruga radi kolače"

Slika nije dostupna Stjepan Vukadin: "Supruga Katarina je tu za sve. Ona je glavna kuharica u našem domu i moj oslonac"

Ne znam je li zbog teksture ili tog nekog bezličnog okusa, ali svježi krastavci nikako mi ne leže, dodaje. No zvijezdi MasterChefa itekako leži ragu od liganja i školjki s palentom, koji i sami možete pripremiti kod kuće, upravo po receptu Melkiora Bašića koji donosimo u nastavku:

Recept Melkiora Bašića za ragu od liganja i školjki s palentom

Sastojci (za 4 osobe):

  • 100 g maslinova ulja
  • 200 g luka
  • 5 g češnjaka
  • 100 g domaćih lignji
  • 100 g bijelog vina
  • 500 g dagnji
  • 100 g concasea od rajčice
  • 5 g peršina
  • sol (po potrebi)
  • papar (po potrebi)
  • 200 g mlijeka
  • 200 g ribljeg temeljca ili vode
  • oko 200 g palente
  • 50 g tvrdog kravljeg sira
  • 40 g sjeckane rukole
  • 50 g skute ili ricotte
  • 20 g maslaca
  • sol (po želji)

Priprema:

  1. Na maslinovu ulju prepržite luk. Malo posolite kako bi luk pustio svoju vodu. Dodajte narezane lignje na rezance. Pržite ih dok ne ishlapi sva voda. Dodajte sjeckani češnjak te podlijte bijelim vinom. Dodajte vode (samo da prekrije lignje) te poklopite. Pustite da se pirja 40 do 60 minuta.
  2. Dodajte concase od rajčice i očišćene školjke. Poklopite kako bi se dagnje brže otvorile. Po potrebi začinite. Dodajte sjeckani peršin. Maknite ragu s vatre te na kraju dodajte malo maslinova ulja.
  3. Dok se lignje pirjaju, napravite prilog (palentu). U lonac stavite mlijeko i riblji temeljac (vodu). Pustite da zakipi pa miješajući pjenjačom dodajte palentu. Kuhajte na laganoj vatri dvije do pet minuta. Dodajte naribani tvrdi kravlji sir, skutu i sjeckanu rukolu. Po potrebi začinite sa soli.
  4. U duboki tanjur na sredinu servirajte palentu. Žlicom napravite rupu te u nju servirajte ragu. Dekorirajte po želji. Rub tanjura mora ostati čist.

Recept za tjesteninu s povrćem Recept iz snova za najkremastiju tjesteninu s piletinom i povrćem iz jednog lonca

Varivo od leće Recept za fino varivo koje se sprema bez previše filozofiranja, a puca od proteina

Varivo s lećom Recept za brzo i jednostavno varivo s lećom koje će okrijepiti dušu i tijelo

Slika nije dostupna Ne može sočnije od ovog! Recept za prefina pileća prsa punjena sirom

Pužići s ajvarom i sirom Slasni pužići s ajvarom i sirom gotovi za 20 minuta

Pečena patka Najlakši recept za pečenu patku

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još