Jeste li znali da je breskva biljka iz porodice ruža? Možda je baš zato tako mirisna. Ta ukusna voćka iz roda Prunus, čije stablo može narasti i do sedam metara, potječe iz Kine, gdje se uzgajaju još od neolitika, tj. mlađeg kamenog doba.

Iz Kine se proširila u Perziju, potom su je prisvojili Grci, a naposljetku su je u naše krajeve donijeli Rimljani. K

ada se pravilno i redovito obrezuje, drvo breskve najčešće je visoko i široko od tri do četiri metara. Njezino znanstveno ime Prunus persica u prijevodu znači perzijska šljiva, a drevni Rimljani nazivali su je i perzijskom jabukom.

Zbog svog slatko-kiselog okusa savršena je za kolače i voćne deserte, ali također može biti i dobar dodatak jednom od najpopularnijih pića na svijetu, džin-toniku. U nastavku pročitajte recept za osvježavajući džin-tonik s breskvom.

Riješite kviz: 10 pitanja na koja odgovore znaju sve prave ljubiteljice džin-tonika

Ljetna verzija: Recept za džin-tonik s lubenicom

Sastojci za džin-tonik s breskvom: 

  • 1 manja breskva
  • 2 žlice soka od limete
  • 60 ml džina
  • tonik
  • nekoliko listića mente

Priprema džin-tonika s breskvom:

1. Breskvu operite, prepolovite i narežite na ploške. U šejker ubacite narezane breskve i limetu, zatvorite i dobro protresite kako bi breskve pustile malo soka. Dodajte džin i opet protresite.

2. U čašu stavite kockice leda, prelijte preko njih sadržaj iz šejkera i na kraju u čašu ulijte tonik. Po želji ukrasite listićima mente i poslužite.

Inspirirakte se ostalim receptima s džin-tonikom: 

Ljetna verzija: Recept za džin-tonik s lubenicom Mislili ste da ne može bolje? Pomoću ovih savjeta napravite savršen džin-tonik Bez pečenja: Recept za cheesecake s džin-tonikom stvoren... ma za svaku priliku!

Živjeli!