Jeste li znali da je breskva biljka iz porodice ruža? Možda je baš zato tako mirisna. Ta ukusna voćka iz roda Prunus, čije stablo može narasti i do sedam metara, potječe iz Kine, gdje se uzgajaju još od neolitika, tj. mlađeg kamenog doba.
Iz Kine se proširila u Perziju, potom su je prisvojili Grci, a naposljetku su je u naše krajeve donijeli Rimljani. K
ada se pravilno i redovito obrezuje, drvo breskve najčešće je visoko i široko od tri do četiri metara. Njezino znanstveno ime Prunus persica u prijevodu znači perzijska šljiva, a drevni Rimljani nazivali su je i perzijskom jabukom.
Zbog svog slatko-kiselog okusa savršena je za kolače i voćne deserte, ali također može biti i dobar dodatak jednom od najpopularnijih pića na svijetu, džin-toniku. U nastavku pročitajte recept za osvježavajući džin-tonik s breskvom.
Sastojci za džin-tonik s breskvom:
- 1 manja breskva
- 2 žlice soka od limete
- 60 ml džina
- tonik
- nekoliko listića mente
Priprema džin-tonika s breskvom:
1. Breskvu operite, prepolovite i narežite na ploške. U šejker ubacite narezane breskve i limetu, zatvorite i dobro protresite kako bi breskve pustile malo soka. Dodajte džin i opet protresite.
2. U čašu stavite kockice leda, prelijte preko njih sadržaj iz šejkera i na kraju u čašu ulijte tonik. Po želji ukrasite listićima mente i poslužite.
Inspirirakte se ostalim receptima s džin-tonikom:
Živjeli!