Jeste li znali da je breskva biljka iz porodice ruža? Možda je baš zato tako mirisna. Ta ukusna voćka iz roda Prunus, čije stablo može narasti i do sedam metara, potječe iz Kine, gdje se uzgajaju još od neolitika, tj. mlađeg kamenog doba.

Iz Kine se proširila u Perziju, potom su je prisvojili Grci, a naposljetku su je u naše krajeve donijeli Rimljani. Kada se pravilno i redovito obrezuje, drvo breskve najčešće je visoko i široko od tri do četiri metara. Njezino znanstveno ime Prunus persica u prijevodu znači perzijska šljiva, a drevni Rimljani nazivali su je i perzijskom jabukom.

Zbog svog slatko-kiselog okusa savršena je za kolače i voćne deserte, ali također može biti i dobar dodatak jednom od najpopularnijih pića na svijetu, džin-toniku. U nastavku pročitajte recept za osvježavajući džin-tonik s breskvom.

SASTOJCI (za 1 osobu):
1 manja breskva
2 žlice soka od limete
60 ml džina
tonik
nekoliko listića mente
led

PRIPREMA DŽIN-TONIKA S BRESKVOM:

1. Breskvu operite, prepolovite i narežite na ploške. U šejker ubacite narezane breskve i limetu, zatvorite i dobro protresite kako bi breskve pustile malo soka. Dodajte džin i opet protresite.

2. U čašu stavite kockice leda, prelijte preko njih sadržaj iz šejkera i na kraju u čašu ulijte tonik. Po želji ukrasite listićima mente i poslužite.

Živjeli!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju