U moru osvježavajućih ljetnih koktela, džin-tonik je uvijek favorit broj jedan. Na prvu jednostavno piće koje povezuje dva osnovna sastojka, iznova će nas šarmirati u svim prilikama. Stručnjaci napominju da se ovo jednostavno piće, uz nekoliko trikova, može dovesti do savršenstva i postati čaša puna profinjenih okusa
Jeste li se ikada zapitali kako je nastalo vaše omiljeno piće? Prema definiciji, džin je alkoholni liker koji se proizvodi destilacijom zrna bobica kleka te iz kukuruza i ostalih žitarica. Ove bobice su poznate još i kao smreka i borovica, a brojni su ih nutricionisti smjestili na popis superhrane.
Ljekovitost ove biljke je poznata od davnina pa možemo zaključiti da je džin lijek narodne medicine. Bobice od kojih nastaje džin pomažu kod oteklina, astme, kašlja, virusnih infekcija, čuvaju probavni sustav, potiču znojenje te čiste krv i jetru.
Savjeti za savršeni džin-tonik
U nastavku pročitajte nekoliko savjeta koji će vam pomoći da napravite savršen džin-tonik. Čaša, dodatci, led, način miksanja – samo su neke od stvari na koje trebate obratiti pozornost kako biste stvorili čaroliju u čaši.
Profesionalna džin-tonik receptura glasi:
- 1 čaša džina
- 2/3 čaše tonika
- 4 kocke leda
- Kriška limete
Sve po četiri
Ovim omjerom stvorit ćete savršenu notu okusa koja čini bazu za sve ostale varijacije. Četiri kockice leda su jedna od glavnih tajni uspjeha jer ćete tako postići da piće bude dovoljno osvježavajuće, a istovremeno led neće razrijediti alkohol i sok.
Džin-tonik treba miješati četiri puta. Nemojte cijediti limetu jer bi oštrina soka mogla prikriti nježnije nota džina. Krišku limete dodajte na samome kraju, nakon miksanja.
Izaberite pravu čašu
Kao što određena jela zahtijevaju određene posude, tako postoje zakonitosti i kod posluživanja pića. Za džin bi se trebala koristiti španjolska copa čaša. Oblik balona će savršeno zaokružiti okuse i mirise, a u ovom tipu čaše se i led topi puno sporije.
Ukrasite džin-tonik
Citrusi su neizostavan dio ovog koktela, a oni se odlično slažu s ružmarinom, bosiljkom i timijanom. Pikantni džinovi se odlično slažu s narančom, klinčićem i cimetom, dok se džin cvjetnog profila najbolje slaže s krastavcima i laticama ruže.
Dodajte medljiku
Medljika, ili medena rosa, specifični je pčelinji proizvod koji nastaje na listovima šumskog drveća i drugačijeg je sastava od meda. Odlično se slaže uz cvjetne džinove, a za potpuni doživljaj u čašu stavite i malo svježeg krastavca.
Zamrznite džin-tonik
Džin pripremljen po gore spomenutoj recepturi, stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Svakih pola sata promiješajte i dobit ćete džin-tonik sorbet, koji će postati desert broj jedan u vašem domu.
Kako je tonik završio u džinu?
Drugi dio ovog popularnog koktela, odnosno tonik, je gazirano piće gorkog okusa koje je obogaćeno kininom. Pripada tekućinama najveće gorčine, a kroz povijest se koristio za liječenje malarije.
Njegova „tonična“ (medicinska) svojstva bila su jako popularna kod britanskih vojnika. Izvorno je nastao kao sredstvo sačinjeno od gazirane vode i praha kinina, a povijesni zapisi sugeriraju da su Britanci u Indiji konzumirali 700 tona kore kininovca godišnje.
Winston Churchil je jednom prilikom rekao da su džin i tonik spasili više engleskih života od svih doktora zajedno.
Britanski vojnici nisu bili oduševljeni okusom popularnog pića pa su mu počeli dodavati popularno žestoko piće - džin. Tada nisu bili svjesni da će patentirati jedno od najpoznatijih pića na svijetu: najdraži nam džin-tonik.
Isprobajte neke od naših recepata s džin-tonikom: