Sezona je šljiva, supervoća koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, ali mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.
Mi smo plave šljive ovoga puta stavili u prhko tijesto i napravili jednostavnu pitu koja je jako popularna u Francuskoj. Ravna pita od prhkog tijesta s dodatkom voća, u francuskoj se kuhinji naziva Galette, a u svijetu je poznata kao „kraljevski kolač“.
U nastavku pročitajte recept za ravnu pitu sa šljivama koja je gotova zaista brzo, a spoj hrskavog tijesta i sočnih šljiva, malo će koga ostaviti ravnodušnim.
Galette sa šljivama – sastojci:
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 200 g maslaca
- Dvije žlice šećera
- Prstohvat soli
- Vanilin šećer
- 5 žlica hladne vode
Za nadjev:
- 500 g šljiva
- 150 g šećera
- 50 g badema
- 1 žličica cimeta
Premaz
- Jedan bjelanjak
Galette sa šljivama - priprema:
- Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. U blender stavite šećer i bademe, a šljive narežite na ploške. Šećer, bademe i cimet pomiješajte sa šljivama. Ako su jako sočne, dodajte im malo brašna kako bi ono upilo višak vode.
- Tijesto razvaljajte u krug, a u sredinu stavite nadjev od šljiva. Neka sa svake strane ostane nekoliko centimetara praznog prostora. Prazne rubove preklopite preko tijesta.
- Premažite bjelanjkom i stavite u pećnicu zagrijanu 180 stupnjeva oko 30 minuta.
Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.
Inspirirajte se s još recepata sa šljivama:
Dobar tek!