Sezona je šljiva, supervoća koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, ali mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.

Mi smo plave šljive ovoga puta stavili u prhko tijesto i napravili jednostavnu pitu koja je jako popularna u Francuskoj. Ravna pita od prhkog tijesta s dodatkom voća, u francuskoj se kuhinji naziva Galette, a u svijetu je poznata kao „kraljevski kolač“.

U nastavku pročitajte recept za ravnu pitu sa šljivama koja je gotova zaista brzo, a spoj hrskavog tijesta i sočnih šljiva, malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Galette sa šljivama – sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • Dvije žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer
  • 5 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 500 g šljiva
  • 150 g šećera
  • 50 g badema
  • 1 žličica cimeta

Premaz

  • Jedan bjelanjak

Galette sa šljivama - priprema:

  1. Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. U blender stavite šećer i bademe, a šljive narežite na ploške. Šećer, bademe i cimet pomiješajte sa šljivama. Ako su jako sočne, dodajte im malo brašna kako bi ono upilo višak vode.
  3. Tijesto razvaljajte u krug, a u sredinu stavite nadjev od šljiva. Neka sa svake strane ostane nekoliko centimetara praznog prostora. Prazne rubove preklopite preko tijesta.
  4. Premažite bjelanjkom i stavite u pećnicu zagrijanu 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Inspirirajte se s još jednostavnih recepata za kraj ljeta:

Džem od šljiva Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert

Knedla-kolač Još bolje i brže od originala: Recept za knedla - kolač koji se topi u ustima

Knedle od šljiva Brze knedle sa šljivama: Jednostavan recept za koji vam ne treba krumpir

Uvrnuta čokoladna pita Uvrnuta čokoladna pita: Recept za prefini kolač koji se jede i topao i hladan

Pita od jagoda Ma, kakve jabuke: Recept za finu prhku pitu s jagodama

Dobar tek!

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju