Galette sa šljivama
Galette sa šljivama (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Jednostavan, a kraljevski: Recept za francusku pitu sa šljivama koja je brzo gotova

10-09-2022 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Sezona je šljiva, supervoća koje je prepuno vitamina, minerala i drugih korisnih nutrijenata. Šljive je najbolje jesti sirove, ali mogu se iskoristiti i za pripremu pekmeza, kompota te raznih drugih slatkih i slanih jela.

Mi smo plave šljive ovoga puta stavili u prhko tijesto i napravili jednostavnu pitu koja je jako popularna u Francuskoj. Ravna pita od prhkog tijesta s dodatkom voća, u francuskoj se kuhinji naziva Galette, a u svijetu je poznata kao „kraljevski kolač“.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi

U nastavku pročitajte recept za ravnu pitu sa šljivama koja je gotova zaista brzo, a spoj hrskavog tijesta i sočnih šljiva, malo će koga ostaviti ravnodušnim.

Galette sa šljivama – sastojci:

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g maslaca
  • Dvije žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • Vanilin šećer
  • 5 žlica hladne vode

Za nadjev:

  • 500 g šljiva
  • 150 g šećera
  • 50 g badema
  • 1 žličica cimeta

Premaz

  • Jedan bjelanjak

Galette sa šljivama - priprema:

  1. Zamijesite prhko tijesto. Pomiješajte brašno, sol, šećer i vanilin šećer pa dodajte hladni maslac nasjeckan na kockice. Izmrvite maslac u brašno, dodajte vode i oblikujte kuglu. Ne morate mijesiti predugo jer tijesto ne mora biti savršeno glatko. Spljoštite kuglu rukama kako bi ju kasnije bilo lakše razvaljati. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
  2. Za to vrijeme pripremite nadjev. U blender stavite šećer i bademe, a šljive narežite na ploške. Šećer, bademe i cimet pomiješajte sa šljivama. Ako su jako sočne, dodajte im malo brašna kako bi ono upilo višak vode.
  3. Tijesto razvaljajte u krug, a u sredinu stavite nadjev od šljiva. Neka sa svake strane ostane nekoliko centimetara praznog prostora. Prazne rubove preklopite preko tijesta.
  4. Premažite bjelanjkom i stavite u pećnicu zagrijanu 180 stupnjeva oko 30 minuta.

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, tradicionalne slastice, pite ili savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu.

Inspirirajte se s još recepata sa šljivama:

Knedla-kolač Još bolje i brže od originala: Recept za knedla-kolač koji se topi u ustima Džem od šljiva Džem od šljiva s rumom uz koji palačinke postaju najtraženiji desert Kolač sa šljivama Riječi su suvišne jer je ovo uvjerljivo najsočniji kolač sa šljivama koji smo isprobali Knedle sa šljivama bez krumpira i jaja Recept za brze knedle sa šljivama bez jaja i krumpira Kolač sa šljivama Ne može lakše: Gotov za čas - recept za brzi kolač sa šljivama

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još