Ohlađena kuhana riža je dobra osnova za brzi ručak ili večeru. Od nje možete napraviti sve od ukusnog stir fryja do osvježavajuće salate.
Ako pri ruci imate sezonske namirnice s tržnice, ali i nešto konzerviranog povrća te tunu, vrlo lako možete složiti finu salatu bez (ponovnog) paljenja štednjaka ili pećnice.
Hladna salata od riže, tune i povrća vrlo lako se sprema, fina je i zasitna, a obiluje hranjivim tvarima važnima za normalno funkcioniranje organizma.
Tuna je izvrstan izvor bjelančevina – u 100 grama nalazi se oko 22 grama proteina, a značajne količine ovog važnog makronutrijenta možete naći i u grašku te kukuruzu.
Sastojci za salatu od riže, tune i povrća:
- 300 g kuhane riže
- 100 g cherry rajčica
- 100 g kukuruza iz konzerve
- 100 g graška iz konzerve
- 3 žlice majoneze
- 2 žlice grčkog jogurta
- 1-2 žlice maslinova ulja
- 1 veća konzerva tune
- 1 svježa paprika
- 1 limun
- sol i papar po želji
Priprema salate od riže, tune i povrća:
- Rižu skuhajte prema uputama na pakiranju i ohladite u hladnjaku prije upotrebe.
- Hladnu kuhanu rižu pomiješajte s kukuruzom i graškom u konzervi, te tunom iz konzerve. Dodajte prepolovljene cherry rajčice i nasjeckanu papriku. Sve promiješajte.
- Napravite preljev za salatu od majoneze, jogurta, maslinova ulja, iscijeđenog soka limuna, soli i papra.
- Prelijte preko salate i poslužite hladno.
Bonus savjet:
Ovo je tip fleksibilne salate u koju možete staviti bilo koje povrće koje imate na raspolaganju i trebate potrošiti u kratkom periodu. Možete dodati i svježe ili kisele krastavce, naribano svježe zelje, kuhani grah...što god poželite. Poigrajte se okusima i sastojcima.
Isprobajte i:
Dobar tek!