Izlivača, izljevača, razljevuša, razljevak… Iza ovih naziva krije se jednostavno starinsko jelo koje se brzo priprema i još brže jede. Nema ništa bolje od recepata koji od vas zahtijevaju samo da sve sastojke smutite, ulijete u kalup i ubacite u pećnicu. Upravo je takav ovaj recept za izlivaču s tikvicama i sirom, koji možete pročitati u nastavku.
Sastojci za izlivaču s tikvicama i sirom:
- 2 tikvice srednje veličine
- 2 jajeta
- 15 dag naribane gaude
- 200 ml kiselog vrhnja
- 10 dag oštrog brašna
- 3 jušne žlice kukuruznog brašna
- sol i papar
- malo masnoće i oštrog brašna za kalup
Priprema:
Tikvice operite, ogulite i naribajte. Ako imate domaće nešpricane tikvice, koru ne morate guliti. Kada ste ih naribali, malo ih posolite i ostavite da puste vodu. Zatim ih ocijedite. Umiješajte u njih jaja, zatim kiselo vrhnje i sir te naposljetku dodajte brašno. Posolite i poparite po svojem ukusu.
Kalup za pečenje premažite masnoćom i posipajte brašnom. Ulijte pripremljenu smjesu u kalup i stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva. Pecite između 30 i 40 minuta, ovisno o jačini pećnice sve dok površina ne poprimi zlatnožutu boju i izlivača se odvoji od kalupa.
Dobar tek!