Tradicionalna musaka koja dolazi iz Grčke i Turske priprema se s patlidžanima i junetinom. Naravno, tradicionalni recept već doživio mnogo preinaka, a kod nas se udomaćila verzija musake s krumpirom i mljevenim mesom. Danas vam donosimo recept za musaku s tikvicama, jednako ukusnu kao i ostale varijante ovog popularnog jela.

 

 Sastojci za musaku s tikvicama:

  • 1 kg većih tikvica
  • 50 dag mljevene junetine
  • 40 dag mozzarelle
  • 2 glavice luka
  • 4 jaja
  • 400 ml kiselog vrhnja
  • 200 ml pasirane rajčice
  • sol, papar i ostali začini po želji
  • masnoća za prženje po želji

Priprema musake s tikvicama:

  1. Tikvice ogulite i narežite po dužini na malo deblje ploške. Stavite ih u veću posudu, dobro posolite i pustite da stoje dok ne puste vodu. Nakon toga ih ocijedite i posušite s kuhinjskom krpom ili papirnatim ubrusima.
  2. Luk nasjeckajte na sitno i prepržite na malo masnoće. Dodajte junetinu pa zatim nju prepržite zajedno s lukom dok ne poprimi lijepu smećkastu boju. Posolite, popaprite i dodajte druge začine po svojoj želji (čili, sušeni bosiljak, origano…), ubacite pasirani rajčicu i prokuhajte na laganoj vatri sve dok se rajčica malo ne reducira, a mesni ragu postane gust i kompaktan. Po potrebi nadolijte malo temeljca ili vode.
  3. Jaja razmutite i dodajte kiselo vrhnje pa sve dobro promiješajte, a mozzarellu narežite na tanje ploške. Na dno namašćenog protvana stavite red tikvica, po tikvicama rasporedite dvije-tri žlice mesnog ragua, zatim prelijte s malo umaka od jaja i vrhnja pa posložite na to ploške mozzarelle. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice.
  4. Musaku stavite u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite oko 40 minuta, ovisno o jačini svoje pećnice.

Parmigiana di melanzane Konkurencija tikvicama: Recept za zapečeni složenac od patlidžana i sira

Složenac s piletinom, krumpirom i sirom Recept za zapečeni složenac s piletinom, krumpirom i sirom

Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru

Popečci od sira Tako fino, a dijetno: Recept za brze popečke od tikvica i sira

Dobar tek!

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju