Kremasti rižoto s tikvicama i sirom
Kremasti rižoto s tikvicama i sirom (Foto: Midjourney)
Zdravlje & prehrana

Ako nemate puno vremena, ovaj kremasti rižoto je odlična opcija za ručak

02-06-2025 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Iskoristite zadnje trenutke sezone tikvica i pripremite ukusan rižoto s ovim zelenim plodovima. Za pripremu ukusnog ručka trebat će vam manje od pola sata.

Želite li uživati u kremastom rižotu, koristite rižu arborio ili neku drugu vrstu riže kratkog zrna, koja je namijenjena baš za ovakvo jelo.

U trendu Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Parfemi ISPLATIVA KUPOVINA Ovih 12 parfema na koži se osjete 8, 10 pa i 12 sati. I uvijek su nam na listi želja Dama iz Zagreba s torbom Mini Hector koju potpisuje Thom Browne Ne, oči vas ne varaju Torbi koju smo ugledali u centru Zagreba jedni se dive, a drugi čude – baš je fascinantna

Rižoto s tikvicama - sastojci:

  • 1250 ml povrtnog ili pilećeg temeljca
  • 320 g riže arborio
  • 80 ml ulja
  • 65 ml suhog bijelog vina
  • 30 g naribanog parmezana
  • 3 žlice maslaca
  • 2 tikvice
  • 1-2 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji

Rižoto s tikvicama - priprema:

  1. Zagrijte dvije žlice ulja u većoj tavi. Dodajte nasjeckane tikvice i pirjajte ih dvije do tri minute, dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. Izvadite tikvice.
  2. Stavite u tavu nasjeckani češnjak i pirjajte ga oko pola minute, pa izvadite i stavite sa strane zajedno s tikvicama.
  3. Zagrijte temeljac u mikrovalnoj pećnici ili na štednjaku u zasebnom loncu.
  4. U tavu stavite ostatak ulja i zagrijte ga na jakoj vatri. Dodajte rižu, promiješajte i pustite da se tostira oko jedne minute.
  5. Podlijte rižu vinom i miješajte na laganoj vatri minutu-dvije.
  6. Kad vino ispari, smanjite temperaturu na lagano i dodajte trećinu pripremljenog i ugrijanog temeljca. Promiješajte.
  7. Kada riža "popije" sav temeljac, dodajte još trećinu. Miješajte. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sav temeljac, a riža ne bude al dente. Za to će vam biti potrebno oko 20 minuta kuhanja.
  8. Uklonite rižu s vatre i dodajte maslac, naribani parmezan, pirjane tikvice i češnjak. Posolite i popaprite po želji. Promiješajte i poslužite odmah sa sezonskom salatom po želji.

Dobar tek!

Za uspješnost recepta važan je i dobar te topao temeljac. Iako možete iskoristiti bilo koju vrstu temeljca, dodatnu dubinu okusa podarit će vam pileći temeljac.

Kremasti rižoto s tikvicama i sirom Kremasti rižoto s tikvicama i sirom (Foto: Midjourney)

Tikvice zahtijevaju vrlo kratku termičku obradu, pa ih je najbolje prepirjati na početku pripreme, staviti sa strane i umiješati kad rižoto bude gotov.

Provjerite i naš jednostavni recept za najfiniji kremasti rižoto sa špinatom i sirom. 

Isprobajte i ove recepte za brzi ručak s tikvicama:

Pita s tikvicama Recept za najbržu pitu s tikvicama koja je gotova u tri koraka Carbonara s tikvicama Tražite recept za brzinski ručak? Isprobajte carbonaru s tikvicama, neodoljivo je kremasta Tortilje s tikvicama i sirom Brze tortilje s tikvicama i sirom koje se mogu jesti za doručak, ručak i večeru Uštipci s tikvicama Grickalica bez konkurencije: Isprobajte recept za uštipke s tikvicama Pita s tikvicama i zobenim Sa zobenim, tikvicama i brokulom: Recept za zdravu i hrskavu pitu Pita sa tikvicama i špinatom Recept je ludilo: Fantastična pita s tikvicama, špinatom i sirom

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još