Kakva bi to jesen bila bez sočnih kolača s dodatkom jabuka? Ovo ukusno voće možete iskoristiti i za pripremu fine rolade. Najbolje od svega? Smjesa za roladu se peče zajedno s biskvitom što olakšava cijeli proces pripreme. Dobiveni kolač daje otprilike 15 porcija, a svaka iznosi oko 230 kalorija.

 

Sastojci za roladu s jabukama:

  • 400 g jabuka
  • 250 ml bjelanjaka (cca 8 jaja)
  • 200 g šećera
  • 50 g mljevenih badema
  • 2 čajne žličice bijelog vinskog octa
  • 2 čajne žličice kukuruznog škroba
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • cimet u prahu i šećer po želji za posipanje jabuka
  • badem u listićima za posipanje rolade
  • šećer u prahu za posipanje rolade

Priprema rolade s jabukama:

  1. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  2. Operite jabuke, naribajte ih na krupno u zdjelu i ocijedite višak vode.
  3. Ocijeđene naribane jabuke ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Pospite mljevenim cimetom i šećerom po želji. Utisnite ih u lim za pečenje.
  4. U čistoj zdjeli umutite bjelanjke u čvrsti snijeg, postepeno dodajući 200 grama šećera. Pažljivo umiješajte ocat, kukuruzni škrob, ekstrakt vanilije i mljevene bademe.
  5. Dobivenu masu stavite preko jabuka, zagladite lopaticom i pospite ploškama badema. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva dok ne porumeni otprilike 10 do 12 minuta.
  6. Nakon pečenja na vruću roladu stavite papir za pečenje, a na njega postavite rešetku. Roladu brzo, ali pažljivo preokrenite na drugu stranu.
  7. Dok su jabuke još tople uz pomoć papira pažljivo zamotajte kolač u roladu, i pustite da se ohladi. Uklonite papir i pošećerite šećerom u prahu prije posluživanja.

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim desertima s jabukama:

Brzi kolač od jabuka za koji vam ne treba ni mikser Recept je hit: Za brzi kolač od jabuka s jednim jajetom ne treba vam ni pećnica Štrudla od jabuka: Najlakši recept za kolač koji miriše na djetinjstvo Za doručak, desert i sve između: Recept za sočne muffine s jabukama