U tijeku je sezona prehlada i viroza, a uskoro stiže i gripa. Bez obzira na to želite li zaliječiti postojeću prehladu i virozu ili jednostavno želite ojačati oslabljen imunitet kako biste ga spremili za borbu protiv virusa i bakterija, obavezno morate voditi računa o prehrani.

U ovo doba godine korisno je u jelovnik uvrstiti juhe koje ne samo da griju tijelo, nego ga i liječe.

Zato vam donosimo vam recept za finu juhicu koja u sebi sadrži moćne sastojke s antiupalnim i antibakterijskim svojstvima poput češnjaka, đumbira i kurkume te jednako zdravog poriluka i raznog korjenastog povrća.

Juha - sastojci:

  • 2 l vode
  • 1 manja pileća prsa
  • 1 manji poriluk
  • 2 srednje mrkve
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 komad đumbira veličina kovanice od pet kuna
  • 1 srednji korijen celera
  • 1 srednji korijem peršina
  • 1 šaka peršinovog lišća
  • 3 velike žlice maslinovog ulja
  • 1 mala žlica kurkume
  • sol i papar

Juha - prprema:

  1. Prvo pripremite sve sastojke za juhu. Piletinu operite i narežite na manje komade. Češnjak nasjeckajte na sitno ili prognječite kroz drobilicu. Naribajte đumbir. Ogulite mrkvu, celer i peršin, operite ih i nasjeckajte na manje komade. Poriluk također operite i nasjeckajte ga na tanke kolutove.
  2. U dubokom i većem loncu zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Ubacite češnjak i đumbir pa prodinstajte dvije-tri minute. Zatim dodajte poriluk i dinstajte ga pet minuta. Potom u posudu ubacite meso, mrkvu i celer pa prelijte vodom. Posolite i popaprite po želji pa dodajte kurkumu i ostavite juhu da zakuha.
  3. Kuhajte je 30 minuta. Za to vrijeme operite i nasjeckajte peršin. Kada je juha gotova, dodajte u nju peršin i poslužite toplu.

Dobar tek!

Inspirirajte se ostalim receptima za krepke juhe: Juha od pilećih nogica puna je željenog kolagena, donosimo provjereni bakin recept Ova ukusna juha od zelenog povrća umirit će vašu probavu, ali i cijeli organizam Jeste li znali da je juha od kostiju najbolji prirodni lijek?