Iako volimo isprobavati nove okuse, ipak nam je najdraže vratiti se starim, tradicionalnim i provjerenim receptima.
Jedno od takvih jela zasigurno su langoši, popularna delicija s kupališta, bazena i sajmova koja se tako dobro ljubi s češnjakom, sirom, vrhnjem i raznim drugim dodacima. U nastavku pročitajte recept.
Langoši – sastojci:
- oko 800 g glatkog brašna
- oko 300 ml tople vode
- 200 ml jogurta sobne temperature
- 2 žlice soli
- žlica šećera
- 2 paketa instant-kvasca
- ulje za prženje
Dodaci po želji:
- češnjak i vrhnje
- sir i šunka
- majoneza, kečap,…
Langoši – priprema:
- Pripremite kvasac. U manju zdjelu stavite kvasac, šećer i 100 ml tople vode. Promiješajte i dodajte žlicu brašna. Pokrijte krpom i ostavite sa strane 15 minuta kako bi se kvasac aktivirao.
- U veliku zdjelu stavite brašno, dodajte mu sol pa dobro promiješajte. Brašnu dodajte aktivirani kvasac i ostatak vode.
- Mijesite rukama najmanje 10 minuta kako biste dobili glatko i podatno tijesto. Po potrebi dodajte ili oduzmite brašno i vodu. Tijesto ne treba biti ljepljivo, već mekano.
- Nakon što se zamijesili tijesto, pokrijete ga krpom ili folijom i ostavite ga oko 2 sata na toplom mjestu.
- Kad se tijesto udvostručilo, rukama trgajte dijelove tijesta, oblikujte ih u krug na pobrašnjenoj podlozi pa pržite u dubokom, dobro zagrijanom ulju vrlo kratko, dok ne poprime zlatnu boju.
- Vruće ih možete premazati češnjem češnjaka pa staviti vrhnje, naribati sir, a odlično se slažu i sa šunkom i umakom po želji. Neki pak langoše vole i na slatko, a super se slažu s pekmezom.
U nastavku pronašite još ideja za jednostavni, jeftini i ukusni ručak:
Dobar tek!