Naše bake uvijek su bile ponosne na nas kad bismo jeli neko jelo na žlicu jer one su dobro znale koliko su takva jela zdrava i hranjiva. Sigurno bi pohvalile i lagano varivo koje se jede i u ljetnim mjesecima, a za koje vam recept donosimo u nastavku.
Ljetna variva su ona koja se pripremaju od mladog korijena, stabljike, lišća, cvijeta i ploda. Umak mora biti rijedak pa se zato u zafrig stavlja više masti nego brašna, samo se kod lisnatog povrća uzima jednaka količina masti i brašna.
Idealno ljetno varivo i lagani ručak može se prirediti od mješovitog povrća koje je poznato pod imenom fino varivo, a recept pročitajte u nastavku.
Sastojci za fino varivo:
- ½ kg graška
- ¼ kg mrkvice
- ½ korabice
- zeleni peršin
- 3 dag masti
- 2 dag brašna
- sol, papar
- 1 dag šećera
Postupak:
1. Očistite mrkvicu i korabicu, izrežite na rezance i stavite na mast i zažućeni šećer.
2. Dodajte očišćeni i oprani grašak i pirjajte sve skupa pokriveno.
3. Kad je sve gotovo mekano, pospite brašnom, pustite da zažuti, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri.
4. Varivo posolite i poparite te dodajte fino kosanog peršina.
Za početnike i one manje iskusne u kuhinji pomoći će i plan rada za pripremu finog variva:
- sve prirediti
- očistiti, izrezati i oprati povrće
- pržiti šećer
- dodati i pirjati povrće
- pobrašniti, zaliti, kuhati, soliti, papriti
- usitniti peršin, dodati peršin
Dobar tek!
RECEPT PREUZET IZ KNJIGE "ZLATNA KNJIGA KUHARSTVA" AUTORICE MIRE VUČETIĆ.