Naše bake uvijek su bile ponosne na nas kad bismo jeli neko jelo na žlicu jer one su dobro znale koliko su takva jela zdrava i hranjiva. Sigurno bi pohvalile i lagano varivo koje se jede i u ljetnim mjesecima, a za koje vam recept donosimo u nastavku.

Ljetna variva su ona koja se pripremaju od mladog korijena, stabljike, lišća, cvijeta i ploda. Umak mora biti rijedak pa se zato u zafrig stavlja više masti nego brašna, samo se kod lisnatog povrća uzima jednaka količina masti i brašna.

Idealno ljetno varivo i lagani ručak može se prirediti od mješovitog povrća koje je poznato pod imenom fino varivo, a recept pročitajte u nastavku.

Sastojci za fino varivo:
- ½ kg graška
- ¼ kg mrkvice
- ½ korabice
- zeleni peršin
- 3 dag masti
- 2 dag brašna
- sol, papar
- 1 dag šećera

Zapečene tikvice sa sirom Tako fino! Brzi recept za zapečene tikvice sa sirom uz koje vam ne treba kruha niti mesa

Zapečeni špageti carbonara Recept za tako sočnu zapečenu carbonaru koja u trenu nestaje s tanjura

Postupak:
1. Očistite mrkvicu i korabicu, izrežite na rezance i stavite na mast i zažućeni šećer.

2. Dodajte očišćeni i oprani grašak i pirjajte sve skupa pokriveno.

3. Kad je sve gotovo mekano, pospite brašnom, pustite da zažuti, zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri.

4. Varivo posolite i poparite te dodajte fino kosanog peršina.

Za početnike i one manje iskusne u kuhinji pomoći će i plan rada za pripremu finog variva:
- sve prirediti
- očistiti, izrezati i oprati povrće
- pržiti šećer
- dodati i pirjati povrće
- pobrašniti, zaliti, kuhati, soliti, papriti
- usitniti peršin, dodati peršin

Dobar tek!

RECEPT PREUZET IZ KNJIGE "ZLATNA KNJIGA KUHARSTVA" AUTORICE MIRE VUČETIĆ.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju