Mirisni medenjaci nezaobilazan su dio svakog blagdanskog stola. Ovi tradicionalni kolačići se vrlo lako rade, a u pripremi vam mogu pomoći i vaši mališani.

Galerija

Male vrijedne rukice posebno će uživati u oblikovanju keksića. Ovisno o kalupima koje imate na raspolaganju, keksi mogu imati raznovrsne oblike – od zvjezdica preko božićnih jelki i životinjica do simpatičnih čovječuljaka koji na prsima nose srčeka, kao što je vidljivo na fotografijama u tekstu.

Recept za fine medenjake s nama je podijelila Martina Ivanko Filipović, čije blagdanske slastice možete pronaći na Instagramu na profilu tinastyle.hr.

Medenjaci Foto: Martina Ivanko Filipović

Sastojci za medenjake:

  • 400 g glatkog brašna
  • 180 g šećera u prahu
  • 45 g otopljenog maslaca
  • 3 žlice meda
  • 2 jaja
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 1 žličica začina za medenjake

Medenjaci - priprema:

  1. Izmiksajte maslac, med, jaja i šećer u jednoličnu smjesu.
  2. U smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i začin za medenjake. Sve dobro promiješajte.
  3. Dobiveno tijesto omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na dva i pol sata.
  4. Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na željenu debljinu te pomoću kalupa izrežite oblike po želji.
  5. Medenjake stavite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
  6. Stavite medenjake u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite ih 10-ak minuta, odnosno dok se ne ispeku do kraja.
  7. Ukrasite ih po želji.

Dobar tek!

Medenjaci Foto: Martina Ivanko Filipović

Inspirirajte se i ostalim receptima za kekse i kolače:

Red velvet raspucanci: Recept za keksiće koji izgledaju kao Božić na pladnju Medenjaci: Recept za blagdanske keksiće koji mogu trajati i do mjesec dana Recept za brzinske božićne kolače koji izgledaju kao da ste ih radili cijeli dan Brzo nestaje s tanjura: Recept za sočnu jesensku roladu