Mirisni medenjaci nezaobilazan su dio svakog blagdanskog stola. Ovi tradicionalni kolačići se vrlo lako rade, a u pripremi vam mogu pomoći i vaši mališani.
Male vrijedne rukice posebno će uživati u oblikovanju keksića. Ovisno o kalupima koje imate na raspolaganju, keksi mogu imati raznovrsne oblike – od zvjezdica preko božićnih jelki i životinjica do simpatičnih čovječuljaka koji na prsima nose srčeka, kao što je vidljivo na fotografijama u tekstu.
Recept za fine medenjake s nama je podijelila Martina Ivanko Filipović, čije blagdanske slastice možete pronaći na Instagramu na profilu tinastyle.hr.
Sastojci za medenjake:
- 400 g glatkog brašna
- 180 g šećera u prahu
- 45 g otopljenog maslaca
- 3 žlice meda
- 2 jaja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 1 žličica začina za medenjake
Medenjaci - priprema:
- Izmiksajte maslac, med, jaja i šećer u jednoličnu smjesu.
- U smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i začin za medenjake. Sve dobro promiješajte.
- Dobiveno tijesto omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na dva i pol sata.
- Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na željenu debljinu te pomoću kalupa izrežite oblike po želji.
- Medenjake stavite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Stavite medenjake u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite ih 10-ak minuta, odnosno dok se ne ispeku do kraja.
- Ukrasite ih po želji.
Dobar tek!
Inspirirajte se i ostalim receptima za kekse i kolače: