Mirisni medenjaci nezaobilazan su dio svakog blagdanskog stola. Ovi tradicionalni kolačići se vrlo lako rade, a u pripremi vam mogu pomoći i vaši mališani.
Male vrijedne rukice posebno će uživati u oblikovanju keksića. Ovisno o kalupima koje imate na raspolaganju, keksi mogu imati raznovrsne oblike – od zvjezdica preko božićnih jelki i životinjica do simpatičnih čovječuljaka koji na prsima nose srčeka, kao što je vidljivo na fotografijama u tekstu.
Recept za fine medenjake s nama je podijelila Martina Ivanko Filipović, čije blagdanske slastice možete pronaći na Instagramu na profilu tinastyle.hr.
Sastojci:
400 g glatkog brašna
180 g šećera u prahu
45 g otopljenog maslaca
3 žlice meda
2 jaja
1 vrećica praška za pecivo
1 žličica začina za medenjake
Priprema:
1. Izmiksajte maslac, med, jaja i šećer u jednoličnu smjesu.
2. U smjesu dodajte brašno, prašak za pecivo i začin za medenjake. Sve dobro promiješajte.
3. Dobiveno tijesto omotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na dva i pol sata.
4. Na pobrašnjenoj površini razvucite tijesto na željenu debljinu te pomoću kalupa izrežite oblike po želji.
5. Medenjake stavite na lim za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
6. Stavite medenjake u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite ih 10-ak minuta, odnosno dok se ne ispeku do kraja.
7. Ukrasite ih po želji. Dobar tek!