Mille-feuille tradicionalan je kolač u Francuskoj koji se sastoji od fine kreme, voća i hrskavih listića lisnatog tijesta. Ne čudi stoga što se u prijevodu s francuskog zove "tisuću listova".
Ima brojne varijante – može se raditi s dodatkom slastičarske kreme, šlaga, sirnog nadjeva i brojnog ljetnog voća. Može se posipati šećerom u prahu, kakaom ili čokoladnim preljevima, a postoje čak verzije i bez lisnatog tijesta.
Mi vam donosimo recept za najjednostavniju verziju mille-feuillea koji će oduševiti nepca svih generacija. Ne brinite se, iako izgleda komplicirano, nije teško napraviti to kod kuće.
Sastojci za tijesto:
200 g brašna
150 g maslaca
70 g šećera u prahu
50 g badema
2 žumanjka
korica pola limuna
Sastojci za kremu:
300 g malina
250 g sira mascarpone
200 ml vrhnja za šlag
100 g šećera u prahu
1 paketić vanilin šećera
sok pola limuna
Priprema:
1. U blenderu usitnite bademe u fini prah.
2. Prosijte brašno i šećer za tijesto direktno na ravnu i čistu podlogu zajedno s usitnjenim bademima.
3. Napravite rukom rupu u sredinu pa u nju stavite žumanjke.
4. Maslac narežite na kockice i dodajte smjesi zajedno s limunovom koricom.
5. Povežite sastojke prvo vilicom, a potom tijesto izradite rukom.
6. Kada oblikujete tijesto u kuglu, omotajte je folijom i stavite u hladnjak oko sat vremena.
7. Razvaljajte ohlađeno tijesto i služeći se ravnalom podijelite ga na pravokutnike veličine 4 x 10 centimetara.
8. Prebacite izrezane komadiće tijesta na lim za pečenje i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.
9. Za kremu: izmiksajte mascarpone sa šećerom u prahu, vanilin šećerom i limunovim sokom.
10. Istucite vrhnje u šlag te ručno umiješajte u smjesu s mascarponeom.
11. Nadjev prebacite u slastičarsku vrećicu i podijelite ga na tri dijela.
12. Prvu trećinu kreme istisnite u obliku manjih kružića na prvi sloj pečene, ali ohlađene podloge. Uz svaki dio istisnute kreme stavite po jednu čistu malinu.
13. Tako pripremljene prve slojeve pečene podloge preklopite drugim komadom pečenog tijesta i ponovite postupak s drugom trećinom pripremljenog nadjeva i malinama.
14. Poklopite i taj sloj te dodajte preostalu kremu i maline. Ukrasiti možete s još malo šećera u prahu i pokojom crvenom ribizlom. Dobar tek!