Mille-feuille
Mille-feuille (Foto: Profimedia)
Zdravlje & prehrana

Jednostavnije nego što mislite: Recept za prefini desert s malinama i kremastim sirom

17-06-2021 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Mille-feuille tradicionalan je kolač u Francuskoj koji se sastoji od fine kreme, voća i hrskavih listića lisnatog tijesta. Ne čudi stoga što se u prijevodu s francuskog zove "tisuću listova".

Recet je u nastavku. 

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Danijela Martinović na koncertu Božić s Danijelom u Zagrebu 2025. - 3 Glamurozna i elegantna Haljina Danijele Martinović baš je kraljevska, perfektno joj stoji, a savršen je izbor za druženja u prosincu

Mille-feuille - sastojci:

za kore:

  • 500 g gotovog lisnatog tijesta (ili 2 pakiranja po 270 g)
  • glatko brašno za posipanje

za nadjev:

  • 400 ml mlijeka
  • 6 žumanjaka
  • 130 g šećera u prahu
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 100 g maslaca

za glazuru:

  • 300 g šećera u prahu
  • 60 ml limunova soka
  • 40 g tamne čokolade

Mille-feuille - priprema:

  1. Tijesto razvaljamo na plohu debljine 4 mm. Režemo ga na pravokutnike veličine 20 × 10 cm. Trebali bismo dobiti 12 komada. Rasporedimo ih na limove i pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 20 minuta. Nakon pečenja ostavimo ih da se ohlade na metalnoj mrežici.
  2. U staklenu vatrostalnu posudu stavimo 200 ml mlijeka, žumanjke i polovinu šećera te sve zajedno miješamo na pari dok ne zgusne. Maknemo s vatre i pustimo da se ohladi. Preostalo mlijeko zakuhamo s ostatkom šećera i škrobom do guste kreme. Kremu ostavimo da se ohladi. Nakon što se ohladi, izmiksamo je sa omekšalim maslacem. Umiješamo žumanjčanu kremu. Gotovu kremu stavimo u slastičarsku vrećicu s glatkim nastavkom.
  3. Svaku pečenu koru prerežemo na pola. Dobit ćemo 24 kvadrata dimenzija 10 × 10 cm. Kremu istisnemo na trećinu kora. Na njih položimo drugu trećinu kora i ponovno nanesemo kremu. Na vrh stavimo preostale kore.
  4. Od šećera i limunova soka izmiješamo glazuru do glatke i sjajne teksture. Površinu kora premažemo limunovom glazurom i ostavimo da se lagano posuši.
  5. Čokoladu otopimo i stavimo u papirnati tuljac. Pomoću tuljca naprskamo po svijetloj glazuri tanke crte, a zatim ih lagano povučemo štapićem kako bismo dobili ukrasni uzorak. Glazuru ostavimo da se stvrdne. Prilikom posluživanja desert možemo upotpuniti svježim malinama.

Dobar tek!

Volite kremaste kolače? 

Inspirirajte se našim popisom recepata za kremaste slastice koje se brzo spremaju. 

Još niste pronašli recept koji ste tražili? 

Pogledajte naš bogati popis od preko 150 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Pavlova Pavlova torta: Recept za popularni hrskavi desert s jagodama

Mileram rolada Ovo je najfinija rolada koju smo probali, brzo je gotova i pravo je osvježenje

Ledeni vjetar Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode

Lisnato s pudingom Recept za finu pitu s pudingom: Hrskava izvana, mekana unutra - priprema je doista laka

 

Pročitaj još
Pročitaj još