Ledeni vjetar
Ledeni vjetar (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Recept za ledeni vjetar, kolač stvoren za sve prigode

18-12-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

O kolaču naziva ledeni vjetar sve je već davno rečeno, zato ga nećemo ni pokušati opisati, već ćemo s vama podijeliti recept i pozvati vas da ga napravite. Ledeni vjetar je kolač za baš sve sezone, zimi ga možete napraviti s bananama i kivijem, a ljeti s jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem.

Kad se na stolu pojavi kolač imena ledeni vjetar, od stola se ne miče dok se ne počisti i zadnja mrvica tog divnog, kremastog kolača koji krase lagane beze kore, mirisna krema od vanilije i sočno voće, ovisno o sezoni.

U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Ovo je stvarno kolač za sve sezone, zimi je odličan s bananama, kivijem, čak i marelicama iz kompota, a ljeti s divnim, sočnim jagodama, malinama i ostalim bobičastim voćem. Nitko na njega ne ostaje imun, točnije ne znamo baš nikoga tko ne voli ledeni vjetar. A vi?

Ledeni vjetar - sastojci

  • 9 bjelanjaka
  • 300 g šećera
  • 1 žlica jabučnog octa
  • prstohvat soli

Krema za ledeni vjetar

  • 9 žumanjaka
  • 300 ml mlijeka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 3 vanilin šećera
  • 250 g maslaca

Ostalo

  • 500 ml slatkog vrhnja
  • voće po izboru (banane, kivi, jagode, maline i sl.)

Ledeni vjetar - priprema

  1. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka pa bjelanjcima dodajte mali prstohvat soli i električnim mikserom počnite ih miksati u snijeg.
  2. Na pola miksanja dodajte jabučni ocat i šećer pa ih istucite do kraja, odnosno miksajte dok ne dobijete sjajni, čvrsti snijeg.
  3. Okrugli kalup obložite papirom za pečenje, na njega istresite dio smjese, poravnajte je i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150 °C te pecite 60 minuta.
  4. Ponovite postupak za druge kore. Ako želite kolač pravokutnog oblika, pecite jednu koru u velikom plehu te je naposljetku izrežite na tri dijela.
  5. Žumanjke izmiksajte sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte im brašno i malo mlijeka. Ostatak mlijeka stavite u lonac, dodajte smjesu od jaja, sve dobro izmiješajte pa skuhajte gustu, sjajnu kremu.
  6. Kremu dobro ohladite pa joj dodajte pjenasto izrađeni maslac i sve dobro izmiksajte.
  7. U posebnoj posudi istucite slatko vrhnje. Ako ste radili jednu veliku koru, prerežite je po dužini na tri jednaka dijela i složite kolač: na prvu koru nanesite dio kreme od vanilije, po kremi složite narezano voće pa premažite tučenim slatkim vrhnjem.
  8. Ponovite isto i s ostalim dvjema korama pa cijeli kolač premažite preostalim tučenim vrhnjem i ukrasite po vlastitom ukusu. Ako ste radili više okruglih kora, slažite ih jednu na drugu i filajte na isti način pa naposljetku premažite tučenim slatkim vrhnjem i ukrasite voćem.

Dobar tek!

Ako tražite još ideja za kremaste kolače, klasične torte, pite i savijače inspirirajte se našim popisom od 100 slatkih recepata na jednom mjestu. 

Ako volite kremaste kolače, inspirirajte se i ovim receptima:

Šarlota s jagodama Šarlota s jagodama: Najlakši recept za divnu voćnu tortu koja začas nestaje s tanjura Lažni ledeni vjetar Lažni ledeni vjetar: Recept za roladu jednako finu kao obožavani kolač, ali puno jednostavniju Brzi ledeni vjetar Brzi ledeni vjetar: Recept za omiljeni kolač bez kuhanja i pečenja Ledeno brdo Ledeno brdo: Recept za fini kolač koji se priprema brzo i bez paljenja pećnice Torta s malinama blogerice Katarine Paoletić „Ovo se mora probati“: Fensi tortu s malinama jednostavno je napraviti, a okus je senzacija Čokoladni cheesecake Za 15 minuta: Čokoladni cheesecake bez pečenja osvaja na prvi zalogaj

Dobar tek!

Pročitaj još
Pročitaj još