Bučine sjemenke nisu samo ukusne nego su i prava mala superhrana prepuna zdravih masnoća, proteina i minerala koji su nam potrebni za cjelodnevnu energiju.

Pripremite ovaj jednostavni namaz od bučinih sjemenki i obogatite svoj doručak ili užinu, a pritom se počastite brojnim zdravstvenim prednostima.

Zašto baš bučine sjemenke?

Bučine sjemenke sadrže visok udio magnezija, koji je neophodan za zdravlje srca i mišića, kao i cink, važan za imunološki sustav i zdravlje kože. Osim toga, bogate su vitaminom E i vlaknima koja pomažu probavi, a njihovi antioksidansi usporavaju proces starenja.

Sastojci za namaz od bučinih sjemenki:

  • 100 g bučinih sjemenki
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice maslinova ulja (po želji možete koristiti i bučino ulje)
  • sok od pola limuna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica vode (ili više, ovisno o konzistenciji koju želite postići)
  • prstohvat papra (po želji)

Namaz od bučinih sjemenki - priprema:

  1. Priprema sjemenki: Bučine sjemenke lagano tostirajte na suhoj tavi na srednje jakoj vatri, dok ne počnu pucketati i ne poprime blago zlatnu boju. To će pojačati njihov okus i aromu.
  2. Blendiranje: U blender stavite tostirane bučine sjemenke, oguljeni češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i sol. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete kremasti namaz.
  3. Dodavanje tekućine: Po potrebi dodajte žlicu vode i nastavite miksati dok ne postignete željenu gustoću. Ako volite gušći namaz, možete dodati manje vode.
  4. Začinite: Na kraju dodajte prstohvat papra za dodatni okus i promiješajte.

Posluživanje:

Namaz od bučinih sjemenki možete poslužiti uz svježi kruh, krekere, prepečenac ili povrće poput mrkve, celera ili paprike. Idealan je i kao dodatak salatama ili prilog uz pečeno meso ili ribu.

Savjet za pohranu:

Namaz možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. Prije posluživanja promiješajte ga i uživajte u svakom zalogaju.

Zdravstvene prednosti:

Konzumacijom ovog namaza dobit ćete hranjive tvari koje podržavaju imunitet, energiju i ljepotu kože, a uživat ćete i u njegovu bogatom okusu.

Zato idući put kada osjetite želju za ukusnim i zdravim namazom, sjetite se bučinih sjemenki!

Inspirirajte se receptima s bundevom: Pečena bundeva zbog koje i omiljeni krumpir pada u drugi plan Savršen spoj: Recept za sočne muffine s bundevom i čokoladom Kakvo bogatstvo aroma: Recept za kolač od bundeve s kremom od sira i vanilije Cheesecake s bundevom: Recept za jesensko kremasto savršenstvo Vjerujte nam da nema mekših palačinki od ovih s bundevom, donosimo i recept