Namaz od sjemenki bundeve
Namaz od sjemenki bundeve (Foto: Shutterstock)
Zdravlje & prehrana

Volimo i chia sjemenke, ali bučine su nam draže: Namaz od sjemenki krcatih vitaminom E, cinkom i magnezijom

11-10-2024 Piše Zadovoljna.hr
komentari

Bučine sjemenke nisu samo ukusne nego su i prava mala superhrana prepuna zdravih masnoća, proteina i minerala koji su nam potrebni za cjelodnevnu energiju.

Pripremite ovaj jednostavni namaz od bučinih sjemenki i obogatite svoj doručak ili užinu, a pritom se počastite brojnim zdravstvenim prednostima.

Zašto baš bučine sjemenke?

Bučine sjemenke sadrže visok udio magnezija, koji je neophodan za zdravlje srca i mišića, kao i cink, važan za imunološki sustav i zdravlje kože. Osim toga, bogate su vitaminom E i vlaknima koja pomažu probavi, a njihovi antioksidansi usporavaju proces starenja.

Sastojci za namaz od bučinih sjemenki:

  • 100 g bučinih sjemenki
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 2-3 žlice maslinova ulja (po želji možete koristiti i bučino ulje)
  • sok od pola limuna
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica vode (ili više, ovisno o konzistenciji koju želite postići)
  • prstohvat papra (po želji)

Namaz od bučinih sjemenki - priprema:

  1. Priprema sjemenki: Bučine sjemenke lagano tostirajte na suhoj tavi na srednje jakoj vatri, dok ne počnu pucketati i ne poprime blago zlatnu boju. To će pojačati njihov okus i aromu.
  2. Blendiranje: U blender stavite tostirane bučine sjemenke, oguljeni češnjak, maslinovo ulje, limunov sok i sol. Miksajte sve sastojke dok ne dobijete kremasti namaz.
  3. Dodavanje tekućine: Po potrebi dodajte žlicu vode i nastavite miksati dok ne postignete željenu gustoću. Ako volite gušći namaz, možete dodati manje vode.
  4. Začinite: Na kraju dodajte prstohvat papra za dodatni okus i promiješajte.
U trendu Andrej Plenković s obitelji u posjeti Papi Lavu XIV. Elegantno izdanje Pogledajte elegantnu kombinaciju Ane Maslać Plenković za posjet Papi Božićni kolačići Nema čega nema Za vas smo složile bogat popis recepata za božićne kolače, sitne i kremaste Ulična moda u centru Zagreba - 12 I visoke čizme Trudnica iz Zagreba vrhunski se sredila, nosi najpoželjniju zimsku haljinu, i to kratki model

Posluživanje:

Namaz od bučinih sjemenki možete poslužiti uz svježi kruh, krekere, prepečenac ili povrće poput mrkve, celera ili paprike. Idealan je i kao dodatak salatama ili prilog uz pečeno meso ili ribu.

Savjet za pohranu:

Namaz možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi do tjedan dana. Prije posluživanja promiješajte ga i uživajte u svakom zalogaju.

Zdravstvene prednosti:

Konzumacijom ovog namaza dobit ćete hranjive tvari koje podržavaju imunitet, energiju i ljepotu kože, a uživat ćete i u njegovu bogatom okusu.

Zato idući put kada osjetite želju za ukusnim i zdravim namazom, sjetite se bučinih sjemenki!

Inspirirajte se receptima s bundevom: Pečena bundeva Pečena bundeva zbog koje i omiljeni krumpir pada u drugi plan Slika nije dostupna Savršen spoj: Recept za sočne muffine s bundevom i čokoladom Kolač od bundeve s kremom od sira Kakvo bogatstvo aroma: Recept za kolač od bundeve s kremom od sira i vanilije Cheesecake s bundevom Cheesecake s bundevom: Recept za jesensko kremasto savršenstvo Palačinke s bundevom Vjerujte nam da nema mekših palačinki od ovih s bundevom, donosimo i recept

 

Pročitaj još
Pročitaj još