Brojni će bundevu ovih dana preobraziti u malo umjetničko djelo, u nju staviti svijeću i njome obilježiti Noć vještica. No kraljicu jeseni šteta je ne iskoristiti i kao slasno jelo na tanjuru, jedno od najjednostavnijih načina pripreme bundeve je pečena u pećnici

Kod pečenja bundeve nema prevelike mudrosti, radi se o najjednostavnijem receptu za koji vam je potrebno tek malo vremena.

Sami po želji možete odrediti okus pečene bundeve koja se najčešće priprema u slatkoj ili slanoj varijanti, čiji okus određuju naravno začini. Đumbir, češnjak, ljute papričice odlično se slažu uz slatkasti okus bundeve, dok su njezini idealni partneri u slatkoj varijanti cimet, javorov sirup, vanilija i rum.

Pečena bundeva najčešće se priprema u slatkoj ili slanoj varijanti, čiji okus određuju naravno začini

Sastojci:

- polovica bundeve
- maslinovo ulje
- začini po želji ovisno želite li slatku ili slanu varijantu

Priprema:


1.
Bundevu prerežite na pola i očistite od sjemenki kako bi dobili samo čisti mesnati dio. Na vanjskoj strani nožem zarežite male utore s razmakom od dva i pol centimetra i sljedeći oznake režite šnitu po šnitu. Jednaka debljina je važna kako bi se svaki komad bundeve ravnomjerno ispekao.

2. Šnite položite na namašćeni protvanj, te ih pokapajte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Na svaku šnitu stavite začine koje ste odabrali. Za slanu varijantu sami možete pripremiti mješavinu od češnjaka, malo đumbira, slatke paprike i soli koju je dovoljno samo posuti po vanjskoj strani narezane i nauljene bundeve.

3. Pripremljenu bundevu pecite u pećnici na 180°C oko 45 minuta, poslužite toplu.

Dobar tek!