Sastojci za namaz od kestena:

  • 1 kg neoljuštenih kestena
  • 250 ml vode
  • 250 g šećera
  • 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
  • prstohvat soli

Priprema namaza od kestena:

  1. Prvo ispecite kestene po ovom receptu, a zatim ih ogulite.
  2. Prebacite ih u posudu, prelijte s 2-3 prsta vode, pustite da zakipe i kuhajte 15-tak minuta na laganoj vatri povremeno miješajući. U drugoj posudi pomiješajte šećer i vodu te kuhajte na laganoj vatri dok se šećer u potpunosti ne otopi.
  3. Kestene ocijedite, stavite u blender, dodajte četvrtinu šećernog sirupa i izblendajte. Možete koristiti i štapni mikser. Sada dobiveni pire prebacite u zdjelu s ostatkom šećernog sirupa, dodajte sol i ekstrakt vanilije te kuhajte nekoliko minuta uz miješanje, sve dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre, pustite da se ohladi, spremite u staklenku i držite u hladnjaku.

Inspirirajte se i ostalim receptima s kestenom:

Pet razloga zbog kojih je kesten kralj jeseni Bakine šape s okusom jeseni: Jednostavan recept za kolačiće koji podsjećaju na djetinjstvo Tiramisu s kestenom: Isprobajte jesensku verziju omiljenog kremastog deserta Sočna torta od kesten-pirea i čokolade koja se priprema bez grama brašna Tako lako! Napravite finu tortu od palačinki i kesten-pirea