Pita od čokolade se vrlo lako priprema kod kuće, a za njega je potrebno svega desetak sastojaka koje vjerojatno imate u smočnici ili hladnjaku. Evo što trebate napraviti:

Sastojci za kore:

250 grama glatkog brašna
175 grama maslaca
100 grama oštrog brašna
1 jaje
1,5 žlica kiselog vrhnja

Sastojci za nadjev:
200 grama šećera
140 grama čokolade u prahu
140 grama mljevenih lješnjaka ili badema
30 ml cijeđenog soka naranče
6 jaja

Šećer u prahu za posipanje

Prhka i preukusna: Recept za lijenu pitu od sira koja uvijek mami na još

Priprema:
1. Za kore: dobro izmutite jaje, maslac sa sobne temperature i kiselo vrhnje.

2. Prosijajte oštro i glatko brašno pa dodajte smjesi i rukom umiješajte u tijesto.

3. Podijelite tijesto na dva dijela: jedan dio razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi te stavite u lim za pečenje dimenzija 30 x 20 centimetara i lagano je izbockajte vilicom. Drugi dio tijesta ostaviti sa strane dok pripremate nadjev.

4. Za nadjev: razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka.

5. Žumanjke pjenasto umutite sa šećerom, dodajte čokoladu u prahu, mljevene lješnjake i narančin sok dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Recept za prhke i prefine vanilin kiflice

6. Nježno umiješajte bjelanjke u smjesu s čokoladom.

7. Nadjev prelijte na donju koru i prekrijte s gornjom korom koju ste također razvaljali na pobrašnjenoj podlozi te ispikali čačkalicom ili vilicom.

8. Stavite peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 40 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja.

9. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije nego što ga posipate sa šećerom u prahu. Dobar tek!

Još inspiracija i recepata za fine deserte pronađite na Instagram profilu Alice Bjeli Duduković @okruglica79.